Pääkirjoitus

Luottamus päättäjiä kohtaan on heikko

Maatalouden kriisi­tukien lykkääminen oli huonosti harkittu.

Maataloustuottajien maaliskuussa järjestämä traktorimarssi Helsinkiin oli onnistunut. Viljelijöiden vakava viesti vaikeasta taloustilanteesta vietiin tyylikkäästi perille.

Marssiin osallistuneet tuhannet viljelijät saivat suomalaisilta ymmärrystä ja myötätuntoa. Myös poliitikoiden antamat lupaukset nostattivat tunnelmaa. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Tommi Lunttilan mielestä traktorimarssi onnistui paremmin kuin MTK:ssa oli uskallettu toivoa.

Traktorimarssin nostattamat positiiviset odotukset eivät ole viljelijöiden mielestä kuitenkaan toteutuneet. Sympatiasta ja lupauksista huolimatta tuloksia ei ole tullut riittävästi.

Maaseudun Tulevaisuuden TNS Gallupilla teettämän MT-mittauksen mukaan viljelijöiden luottamus pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiseen (kesk.) on ennätyksellisen alhainen. (MT 15.7.)

Kyselyssä viljelijät antavat hallitukselle kouluarvosanaksi 6 ja Tiilikaiselle 6,3. Vaikka Maaseutuvirasto (Mavi) on traktorimarssin jälkeen tehostanut toimintaansa, antavat viljelijät Maville arvosanaksi vain 5,6.

Tyytymättömyys nykyiseen tilanteeseen heijastuu myös MTK:n saamaan arvosanaan. Viljelijöiden arvion mukaan MTK on onnistunut tehtävässään vain hieman ministeri Tiilikaista paremmin. Etujärjestö saa viljelijöiltä arvosanaksi 6,6.

Yli puolet viljelijöistä arvioi, ettei traktorimarssi ole vaikuttanut päätöksiin eikä yleiseen mielipiteeseen. Ministeri Tiilikaisen mielestä marssilla on kuitenkin ollut vaikutusta hänen ja koko hallituksen toimintaan.

Heikko arvosana ei tullut Tiilikaiselle yllätyksenä. Hänen mielestään tällaisessa tilanteessa politiikka ei saa kiitosta. Tyytymättömyys johtunee Tiilikaisen mukaan osittain siitä, että poliittiset päätökset ja niiden vaikutukset tapahtuvat viiveellä.

Viljelijöiden antama arvio hallituksesta ei poikkea yleisestä mielipiteestä. Kunnallisalan kehittämissäätiön hiljattain julkistaman kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista epäilee hallituksen taitoa hoitaa Suomen asioita. Luottamus hallituksen kykyihin on vuodessa pudonnut roimasti. Vuosi sitten hallituksen kykyä epäili vain noin neljännes.

Parhaiten hallitus on kyselyyn vastanneiden mielestä onnistunut turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ja heikoiten työllisyyden, koulutuksen ja talouden hoitamisessa.

Suomalaiset eivät luota myöskään oppositioon. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan vain 21 prosenttia vastanneista uskoo opposition kykyyn haastaa hallitusta. Oppositiopuolueiden kannattajistakin alle puolet luottaa opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja nykyiselle hallitukselle.

Tyytymättömyys poliittiseen päätöksentekoon näkyy puolueiden nopeissa kannatusmuutoksissa. Ylen runsas viikko sitten julkistaman mielipidetutkimuksen mukaan keskusta on edelleen Suomen suurin puolue ja nyt myös suurin työväenpuolue. Vielä runsas vuosi sitten suurin työväenpuolue oli perussuomalaiset. Tässä välissä työväestön suosikki oli SDP.

Viljelijöiden kärsimättömyys poliittisen päätöksenteon hitauteen on ymmärrettävä. Akuutissa huonossa taloustilanteessa ei ole aikaa odotella mahdollisia päätöksiä ja niiden vaikutuksia. Viljelijöiden pettymystä lisää, että odotukset hallituksessa olevia puolueita kohtaan olivat korkealla.

Kotimaisilla poliittisilla päätöksillä ei voida ratkoa kaikkia kansainvälisestä tilanteesta johtuvia ongelmia, mutta esimerkiksi maatalouden kriisitukipäätöksen lykkääminen syksyyn oli huonosti harkittu.

Hallituksen hyvät aikomukset eivät auta, vaan luottamus poliittiseen päätöksentekoon syntyy vain tekojen kautta.

Lue lisää

Ex-pääministeri Juha Sipilä ratkomaan budjettiriihen ilmastojuntturaa –  vihreiden Maria Ohisalo: Ei ole kyse vain 0,2 megatonnin erosta

Vihreät ja keskusta jatkavat kahdestaan vääntöä budjettiriihessä ilmastokirjauksesta – 0,2 miljoonaa päästötonnia jakaa linjat

Mies tuomittiin 80 päiväsakkoon ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä

38-vuotiaalle miehelle luetaan syyte ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä – poliisin mukaan vastaantulija löi Sipilää nyrkein