Pääkirjoitus

Panokset kasvuun

”Vihreän kasvun ohjelma loisi Suomeen jopa 30 000 uutta työpaikkaa.”

Kevättalvesta on tulossa haasteellinen Suomen poliittiselle päätöksenteolle. Hallituksen maaliskuun kehysriiheen kohdistuu suuria paineita veronkorotuksiin ja menosäästöihin.

Hallitus joutuu tekemään pakon edessä ikäviäkin päätöksiä. Näissä vaarana on jälleen keskittyminen hallituspuolueiden omien etujen turvaamiseen. Suuret, tulevaisuuden uskoa luovat päätökset jäävät helposti tekemättä.

Suomen suurin haaste on valaa yrityksille ja kansalaisille uskoa siihen, että talouden lisäarvoa ja hyvinvointia kyetään tuottamaan jatkossakin. Samalla koko yhteiskunnan on kyettävä jakamaan ymmärrys siihen, että Suomen pärjääminen vaatii työtä kaikilta kynnelle kykeneviltä.

Hallituksen pitää kyetä rohkaisemaan kasvua ja työpaikkojen syntymistä koko maassa. Se, että hallitus kehysriihessään jatkaisi ensimmäisen budjettinsa tapaan leikkausten kohdistamista maaseudulle, ei ole kestävää politiikkaa.

Tähän viittasi myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) valtiosihteeri Risto Artjoki puhuessaan MTK:n toimihenkilöpäivillä torstaina. Se, että Koskinen esikuntineen ymmärtää maaseutubudjetin tilanteen, ei riitä. Ymmärrystä on löydyttävä muultakin hallitukselta.

Keskittävä ja maaseudun rahoitusta ja palveluja karsiva politiikka on saatava loppumaan. Leikkausten sijasta tarvitaan panostuksia kasvuun.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa hallitusta järjestön Vihreän kasvun ohjelmasta (MT 20.12.). Sen toteuttaminen loisi Suomeen jopa 30 000 uutta työpaikkaa.

Tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa, uskallammeko tukea työtä ja tuotantoa vai käperrymmekö tukemaan kasvavaa tekemättömyyttä ja käymään loputonta keskustelua rakenteellisista uudistuksista.

Lue lisää

"Suojeluvaatimuksissa mikään ei tunnu riittävän – ensin vaaditaan viittä, sitten kymmentä ja seuraavaksi 30 prosenttia", MTK:n uusi metsäjohtaja ihmettelee

Uskaltaako metsänomistaja lisätä lahopuun määrää, jos siitä seuraa metsän käytön rajoituksia?

Yli puolta miljoonaa suomalaista kiinnostaa muutto näihin maisemiin – yksi asia mietityttää, vaikka luonto ja vapaa-aika vetävät puoleensa

Tilastokeskus: Työllisyysaste oli elokuussa 72,8 prosenttia