Ruuan tuottajat ovat vihreiden hampaissa - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Ruuan tuottajat ovat vihreiden hampaissa

Provosointi alkaa kääntyy itseään vastaan.

Vihreät valmistautuvat kesäkuussa pidettävään puoluekokoukseen. Suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kenet puolue valitsee uudeksi puheenjohtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja, vihreät kevään kuntavaaleissa voittoon luotsannut Ville Niinistö, ei voi enää asettua ehdokkaaksi. Puoleen sääntöjen mukaan kolme kaksivuotiskautta on yhteen menoon maksimi.

Puheenjohtajaehdokkaista ei kuitenkaan ole puutetta, vaikka Maaseudun Tulevaisuuden Gallup Elintarviketiedolla teettämässä kyselyssä suomalaisten suosikiksi vihreiden puheenjohtajaksi noussut Oras Tynkkynen kieltäytyi ehdokkuudesta (MT 20.3.).

Ilman eripuraa ei vihreätkään ole puheenjohtajapelistään selvinneet. Vahvana ehdokkaana pidetty kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vetäytyi kisasta viime vuoden lopulla. Hän syytti Ville Niinistöä likaisesta pelistä kansanedustaja Emma Karin valinnan hyväksi.

Vihreiden puheenjohtajuudesta kisaavat Emma Kari, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo, Touko Aalto, Olli-Poika Parviainen ja Mika Flöjt.

Puoluejohdon valinnan lisäksi puoluekokouksessa käsitellään lukuisia aloitteita. Vihreiden mielenkiinto kohdistuu muun muassa kotimaiseen ruuan tuotantoon. Vihreiden keskinäinen nokittelu ruuan tuotannosta käykin kuumana.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö Vino haluaa Euroopan unionin leikkaavan maataloustukia merkittävästi.

Järjestön mukaan EU:n pitää luopua kokonaan eläinten tehotuotannon tukemisesta. Lisäksi karjatalouden tuotteille pitää asettaa haittavero, jotta eläintuotannon hinta vastaisi sen ympäristölle aiheuttamia kustannuksia.

Vihreiden nuorten puheenjohtajan Iiris Suomelan mielestä vero on paras keino haittojen kitkemiseksi. Vero pitäisi hänen mielestään sitoa tuotannon aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin ja muihin ympäristövaikutuksiin, esimerkiksi vesistöpäästöihin. Myös eettisyys pitäisi ottaa verotuksessa huomioon.

Kansanedustaja Antero Vartia ja Helsingin kaupunginvaltuutetut Hannu Oskala ja Leo Stranius esittävät turkis-, lihan- ja maidontuotannon lomituspalveluiden lakkauttamista. Aloitetta perustellaan sillä, että lomitustuki edesauttaa pienten, pääasiassa parsinavetoiden toiminnan jatkumista.

Vaikka vihreiden puheenjohtajaehdokkaat haluavat vähentää lihan kulutusta, he eivät kannata lomituksen lakkauttamista. Maataloustukijärjestelmää pitää kuitenkin uudistaa, mutta kokonaisuutena. (MT 8.5.)

Kansanedustajat Emma Kari ja Krista Mikkonen muistuttavat lomituksen merkityksestä sekä eläinten hoitajien että eläinten hyvinvoinnille.

Kansanedustaja Touko Aaltokaan ei kannata lomituksen lakkauttamista. Turkistarhauksen Aalto lopettaisi siirtymäajan jälkeen, mutta kotieläintuotteiden kulutuksen vähentämiseksi hän esittää maito- ja lihaveroa.

Vihreiden maatalouspoliittiset kannanotot eivät miellytä kaikkia puolueen jäseniä. Somerolaisen kananmunantuottajan Mikko Välttilän mielestä vihreä provosointi alkaa saavuttaa mittakaavan, jossa se kääntyy itseään vastaan. Välttilän mielestä vihreissä on vahvaa maatalousosaamista, mutta aina tämä ei käy ilmi puoleen jäsenten ulostuloissa.

Vihreiden virinnyt mielenkiinto maataloutta ja ruuan tuotantoa kohtaan on ymmärrettävää, mutta ruuan tuotannossa ongelmia on enemmän muualla kuin Suomessa.

Huolimatta siitä, että Suomessa tuotetaan tutkitusti Euroopan puhtainta ruokaa, ovat ruuan tuottajat taloudellisesti erittäin vaikeassa tilanteessa. Leikkausten, verojen kiristämisen ja syyllistämisen sijaan pitää etsiä keinoja, että ruuan tuottaminen olisi kannattavaa.

Vihreiden toisistaan poikkeavat näkemykset ovat osin poliittista peliä. Ruuan tuotannolla pelaaminen ja yhtenäisen linjan puuttuminen eivät kuitenkaan lisää uskottavuutta ja luottamusta.

Lue lisää

Ympäristöministeri Mikkonen Ylellä: Valkoposkihanhi ei nykyään päätyisi suojeltavaksi lajiksi

Ympäristöpuolueen vaikea luontosuhde

Metsäraportista käydään tulista vääntöä EU-parlamentissa – Ville Niinistö: "Jos muutosehdotukset eivät mene läpi, todennäköisesti äänestän strategiaa vastaan"

Kestävä maatalous takaa ruokaturvan