Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Pääkirjoitus

Ulkopolitiikalla ei pidä politikoida

”Keskustelua tarvitaan, koska mykkäkoulu ei ratkaise mitään.”

Suomessa on perinteisesti pyritty kansalliseen yksimielisyyteen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Vaikka jonkinasteisia eroja puolueiden välillä onkin, niin virallinen linja on pidetty yhtenäisenä.

Tästä syytä on outoa, että pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvosteli pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina nimeltä mainiten keskustalaisia politiikkoja, jotka hänen mielestään ovat viemässä Suomea ulko- ja turvallisuuspoliittisesti harmaalle vyöhykkeelle.

Kysymys on Euroopan unionin ja Venäjän välisestä pakotekiistasta. Pääministerin mielestä Suomessa on tahoja, jotka reagoivat Venäjän toimiin samalla tavalla kuin Suomi reagoi Neuvostoliiton toimiin joskus aikoinaan.

Tällainen toiminta ei ole Stubbin mielestä turvallista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ja se antaa väärän viestin niin suomalaisille kuin läntisille liittolaisille. Stubbin mukaan Suomella ei voi olla kahdenvälisten kauppasuhteiden ulkopuolella omaa Venäjä-politiikkaa sen perinteisessä merkityksessä.

Vaikka pääministeri ei maininnutkaan keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää nimeltä, kokee Sipilä arvostelun kohdistuvan myös häneen.

Sipilä ihmettelee ulkopoliittisen hyökkäyksen ajankohtaa. Sipilä arvioi, että kokoomus yrittää kääntää huomion pois eduskunnassa parhaillaan käsiteltävänä olevasta budjettiesityksestä, joka perustuu hänen mielestään ”täydelliseen höttöön”. (HS 16.12.)

Sipilä muistuttaa, että keskusta on tukenut tasavallan presidenttiä ja hallitusta Ukrainan kriisin aikana. Hänen mukaansa keskusta on korostanut tasavallan presidentin ja ulkoministerin tavoin kahdenvälisten suhteiden ylläpitämisen merkitystä vaikeina aikoina.

Jokainen tietää, että keskustelua tarvitaan, koska mykkäkoulu ei ratkaise mitään. On hyvä, että valtiollisen tason lisäksi myös suomalaisilla puolueilla on yhteyksiä eri maiden puolueisiin.

Esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin puolue Yhtenäinen Venäjä on kokoomuksen veljespuolue. Puolueet ovat muun muassa järjestäneet yhteisen seminaarin EU:n ja Venäjän yhteistyön tiivistämisestä.

Myös keskusta on pitänyt yhteyttä muiden muassa Yhtenäiseen Venäjään.

Sipilän mukaan ulkopoliittisesta konsensuksesta puolueiden välillä pitää huolehtia. Hänen mielestään hallituksen toiminnan tulee perustua yhteisesti sovitun linjan johdonmukaiseen puolustamiseen.

Kokoomuslaisten pääministereiden puheet Suomen Nato-jäsenyydestä ovat Sipilän mielestä irtiottoja yhteisesti sovitusta sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) pitää pääministerin aloittamaa ulkopoliittista sanailua vaalipörhistelynä. Myös tutkijoiden mukaan kysymys on lähinnä vaalitaktikoinnista. (HS 16.12.)

Tampereen yliopiston Jean Monet -professorin Hanna Ojasen mielestä ulkopolitiikasta tuskin on vaaliteemaksi. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan todellinen suuri ulkopoliittinen linjaero löytyy Venäjä-suhteen asemasta suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen. Siitä on Stubbin hallituksen sisällä selvä linjaero.

Ulkopoliittisen leimakirveen heiluttaminen voidaan laittaa heikkenevän kannatuksen kanssa kipuilevan puoluejohtajan turhautumisen piikkiin. Kaikesta huolimatta kysymys on Suomen pääministeristä, jolta voisi odottaa kypsempää käyttäytymistä.

Ulkopolitiikasta pitää keskustella, mutta pikkupolitikoinnin välineeksi se ei sovi.

Lue lisää

Maatalouden mahdollisesta kriisituesta päätetään budjettiriihessä

Jätevesiasetus saatava maaliin

Sipilän hallitus tavoittelee edelleen tuottavuusloikkaa

Myrskyn keskellä uutta kohti