Pääkirjoitus

Vihreiden nousu haastaa keskustan

Eleetön valtionhoito ei näytä äänestäjiä sytyttävän.

Kyselyt puolueiden kannatuksesta kertovat samaa viestiä: Hallituspuolueista kokoomus menestyy, oppositiossa omaan kannatushuippuunsa on yltänyt vihreät.

Hallituksen sisällä huonosti voi viime vaalien voittaja, pääministeripuolue keskusta. Perussuomalaisista irronneiden ja hallitukseen jääneiden sinisten kannatus mahtuu kyselyiden virhemarginaaliin.

Oppositiossa vanhan valtapuolueen SDP:n tuska ei helpota. Se on hallituksen haastajana jäänyt pahasti vihreiden jalkoihin. Ohi on nousemassa, ainakin näkyvyydessään, myös Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset. Demareiden politiikan keskeiseksi teemaksi onkin noussut keskustelu puheenjohtaja Antti Rinteen asemasta.

Torstaina julkistettu Ylen mittaus (Yle 7.9.) antoi kokoomukselle 20,8 prosentin kannatuksen. Seuraavina tulivat vihreät (17,8), keskusta (16,2), SDP (15,6) ja perussuomalaiset (10,3).

Kun kokoomuksen ja keskustan lukuihin lisätään sinisille mitattu 1,4 prosentin kannatus, jää hallituspuolueiden yhteenlasketuksi suosioksi enää 38,4 prosenttia. Vaikka luvussa näkyvät vaikeat talouspäätökset ja perussuomalaisten hajaannus, se on silti ennätysalhainen.

Hallitus elää eduskunnan enemmistön turvin. Oppositiosta on silti yhä helpompi kysyä, kenen valtuuttamana hallitus päätöksiään tekee. Tässä haastamisessa vihreät ovat uuden puheenjohtajansa Touko Aallon johdolla ottaneet kärkipaikan.

Kokoomukselta näyttää onnistuvan lähes kaikki. Puheenjohtaja-valtiovarainministeri Petteri Orpo esiintyy vakaana ja nuukana valtiontalouden hoitajana. Tyyli on aina purrut suomalaisiin.

Puolueen metropoli- ja kaupunkikärkeä vetää Helsingin tuore pormestari Jan Vapaavuori. Hän on omaksumassa roolin koko valtakunnan politiikan ohjailussa ja huolehtii kokoomuksen kaupunkikannatuksesta.

Kolmas kärki kokoomuksella ovat ympäristöasiat. Niissä profiloituvat näkyvästi muun muassa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sekä puolueen ex-puheenjohtaja Pertti Salolainen.

Puheenjohtaja Orpon ei tarvitse sotkea käsiään kiistelyyn metropoli- tai ympäristöpolitiikasta. Vaikka puolueen monet kärjet olisivat keskenään ristiriidassa, se ei tunnu kokoomuksen menoa haittaavan.

Pääministeri Juha Sipilän johtaman keskustan tilanne vaikuttaa tukalalta. Vihreiden nopea nousu haastaakin erityisesti keskustan valta-aseman.

Keskusta lupasi vaalikampanjassaan laittaa Suomen kuntoon. Talouden keskeisistä luvuista – kasvusta, investoinneista ja työllisyydestä – voisi päätellä, että lupaus on yhdessä hallituskumppaneiden kanssa pidetty.

Mielenilmauksia on nähty, mutta talous kasvaa nyt kohisten. Jopa hallituksen mahdottomana pidetty tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta on hilkulla toteutua.

Suurta juhlimista keskustassa ei kuitenkaan näy. Puolue on Sipilän johdolla omaksunut eleettömän valtionhoitajan roolin. Keskustan politiikasta puuttuu säihke ja sen mukana kaikki.

Vaikka keskusta mahtuisi mahdollisen vaalivoittajan vihreiden kanssa seuraavaan hallitukseen, sen vaikutusvalta kokisi romahduksen.

Eduskuntavaaleihin on aikaa puolitoista vuotta. Vaalikauden kääntyessä kohti loppua, kannatusmittauksista haetaan kuitenkin jo asetelmia tulevaan vallanjakoon.

Presidentinvaali tammikuussa on näytön paikka myös puolueille. Kokoomus saa nostetta vaalin suosikin, istuvan presidentin Sauli Niinistön puoluetaustan ansiosta. Toista näkyvää roolia presidenttikisassa voi ennakoida perussuomalaisten ehdokkaalle Laura Huhtasaarelle.

Muilla ehdokkailla ja puolueilla on tekemistä, mikäli ne eivät halua jäädä presidentinvaalissa vaivaannuttavaan sivuosaan. Ehdokkaan menestys kertoo myös tämän puolueen tilasta.

Lue lisää

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

Poliitikon työ kuormittaa – Touko Aalto: "Tämä on terve reaktio sairaaseen tilanteeseen"

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähtäävän Riikka Purran mielestä maahanmuutosta keskusteleminen on yhä jonkinlainen tabu: "Väärin puhumalla saattaa päätyä median ja somen raskaaseen limboon ja menettää työnsä"

Riikka Purra lähtee perussuomalaisten puheenjohtajakisaan: "En ole uusi Halla-aho"