Vieraskolumnit

Turisteja ladulla: "Lomalla ei jaksa ajatella loppuun asti"

"Osa rovaniemeläisistä on partioinut jokivarressa, etteivät matkailijat mene alkutalven heikoille jäille."

Terveiset Rovaniemeltä. Lähdimme lasten kanssa Espoon ikuista marraskuuta karkuun Lapin hangille. On hiihdetty, pulkkailtu, lasketeltu ja nautittu lumileikeistä. On ollut aivan mahtavaa.

Olipa mahtava päästä tälle talvelle hiihtämään ja nauttimaan lumesta. Etelä-Suomessa on ollut vaikea tänä talvena uskoa, kuinka paljon lunta pohjoisessa oikeasti on.

On pakko tunnustaa, että ihan joka hetki ei ollut superia meininkiä.

Elämäni ensimmäistä kertaa sisälläni meinasi kiehahtaa laturaivo. Syypäitä kiehahdukseen eivät olleet kanssahiihtäjät, vaan laduilla kävelevät ulkomaalaiset turistit.

Minulla ei ole mitään Lapin turismia vastaan, päinvastoin. Olenhan itsekin välillä puhdasverinen turisti.

Sitä paitsi olen lukioikäisenä tienannut taskurahoja huolehtimalla, että matkailijoiden lapset viihtyvät ja nauttivat joululomastaan.

Olen aina myös nauttinut kotikaupunkini maailman meiningistä. Jo pitkään Rovaniemi on ollut kokoonsa nähden huomattavan kansainvälinen paikka – kiitos ulkomaalaisten matkailijoiden.

Nämä eivät olleet ensimmäiset vanhan kotikaupunkini laduille kävellen eksyneet matkailijat. Tällä kertaa kiehahti, sillä sama perhe tuli pulkkansa kanssa vastaan kahteen kertaan. Kyse ei ollut hetkellisestä eksymisestä väärälle polulle.

Onneksi oma vauhtini ei alamäessä ollut kovin suuri, ja perheen äiti ehti napata lapsensa pois tieltä. Yhteentörmäyksessä olisi voinut tulla rumaa jälkeä.

Lapin matkailijamäärien kasvaessa on valitettavasti myös laduilla kävelevien turistien määrä kasvanut. Rovaniemellä paikalliset ymmärtävät pysyä poissa laduilta ilman suksia, samoin kotimaiset matkailijat.

Mutta laduilla käveleminen ei ole ainoa asia, josta tekee välillä mieli lempeästi ojentaa ulkomaalaisia Lapin pääkaupungissa. Osa kaupunkilaisista onkin tätä tehnyt esimerkiksi partioimalla jokivarressa, etteivät matkailijat mene alkutalven heikoille jäille.

Ounasvaaran laduilla kävelijöitä väistellessä rupesin miettimään, kuinka usein on itse reissuillaan toiminut tyhmästi. Huomaamattaan oikaissut sieltä, mistä ei pitäisi ja ymmärtämättömyyttään ottanut turvallisuusriskejä.

Lapissa laduilla kävelevät, heikoille jäille menevät tai parkkipaikalle pulkkamäkeä laskevat turistit eivät varmastikaan toimi ilkeyttään, vaan tietämättömyyttään tai ajattelemattomuuttaan.

Ehkä kuuluu turistin "modus operandiin". Lomalla ollessa ei siis ihan jaksa ajatella kaikkia asioita loppuun tai kiinnittää huomiota varoitus- tai opastekyltteihin.

Lue lisää