Mykistävä Brasilian kaunotar inspiroi ikivihreän hitin – kaukana Pohjolassa sen levytti Laila Kinnunen - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Mykistävä Brasilian kaunotar inspiroi ikivihreän hitin – kaukana Pohjolassa sen levytti Laila Kinnunen

Riku-Matti Akkanen kertoo kolumnissaan Ipaneman tytön tarinan.

Viivähtää ei päätään kääntämään,

tyttö Ipaneman voi mennessään,

eikä nähdä hän silmäin syttyvän saa.

Ipaneman tyttö (Garota de Ipanema) on bossa nova, josta Laila Kinnunen (1939-2000) teki ikimuistoisen levytyksen vuonna 1964.

Scandia-levy-yhtiön studiossa Kinnusta säesti kapellimestari Esko Linnavallin johtama yhtye. Hän myös sovitti kappaleen.

Suomenkieliset sanat alun perin brasilialaiseen lauluun kirjoitti puolestaan Kari Tuomisaari, joka kynäili uransa aikana yli tuhat sanoitusta, mukaan lukien radio- ja tv-ohjelmiin tehdyt tekstit.

Askelissaan samba sointuvin

hiuksillaan tuo kiilto timantin,

ei vain kuulla hän äänten kiihtyvän saa.

Laulun säveltäjä Antônio ”Tom” Jobim sai inspiraation kappaleeseen nähtyään mykistävän kaunottaren Ipaneman rannalla Rio de Janeirossa.

Tuo kaunotar oli nainen nimeltä Heloisa Pinheiro, josta tuli myöhemmin Brasilian Playboyn kansikuvatyttö.

Laulun levytti ensimmäisenä Pery Ribeiro vuonna 1962, mutta maailmanlaajuinen hitti siitä tuli Astrud Gilbertonin laulamana paria vuotta myöhemmin.

Ohi vain muiden hän käy,

ei huomaavan heitä hän näy.

Bossa nova eli ”uusi tyyli” on musiikkilaji, joka kehittyi Brasiliassa 1950-luvun lopussa. Se oli käytännössä yhdistelmä jazzia ja sambaa. Bossa novan perussoittimia ovat nylonkielinen akustinen kitara, rummut ja muut lyöntisoittimet.

Musiikki on tyypillisesti kepeää, mutta höystettynä pienellä ripauksella melankoliaa hieman bluesin tapaan.

Suomessa musiikkilaji yleistyi 60-luvulla, jolloin bossa novaa levyttivät Laila Kinnusen ohella muun muassa Eino Grön ja Carola.

Aikakautensa lahjakkaimpiin tulkitsijoihin kuulunut Laila Kinnunen lauloi sujuvasti useilla eri kielillä, kuten italiaksi, espanjaksi ja saksaksi.

Ipaneman tytön lisäksi Lailan lattarihelmiin lukeutuivat muun muassa Yhden nuotin samba ja italialaisiskelmä Lazzarella.

Laila Kinnusen ura alkoi hiipua 1970-luvulla, eikä hän tehnyt enää paluuta lavoille. Vuonna 2000 menehtyneen laulajattaren elämän loppuvuosia varjosti alkoholismi.

Lue lisää

"Kun syyskuu tullut on, soi laulu tää" – muistatko, mistä iskelmästä on kyse?

”Tiesin jo kahden vanhana, että minusta tulee laulaja” – Katson sineen taivaan on 75-vuotta täyttäneen Katri Helenan ikivihreä

MTV Uutiset: Ruotsalaisen kauramaitoyhtiö Oatlyn osaomistaa nyt yhtiö, joka hakkaa sademetsiä Brasiliassa

The Guardian: Brasilialainen lihajätti narahti yhteyksistään Amazonin metsäkatoon