Vieraskolumnit

Idioottivarmaa

Monen kansanedustajan tausta on niin tuoreessa opiskelijapolitiikassa, että välistä tuntuu kuin istuttaisiin ylioppilaskunnan edustajistossa.

Antti Rinteen sosialidemokraatit näyttävät vihdoin saavan kovaa maata jalkojensa alle.

SDP oli itse hyväksymässä kilpailukykysopimusta, mutta nyt puolueen kaikki torvet soivat julkisen sektorin lomarahaleikkausten perumista.

Kun leikkaukset joka tapauksessa poistuvat seuraavan vaalikauden alussa, demarit ilman muuta laskevat sen ansiokseen. Samalla tavalla Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaappasi edellisellä kaudella syntyneen eläkeuudistuksen nimiinsä.

Idioottivarmoja pisteitä.

Maria Lohelan (sin.) puhemieskautta on jäljellä käytännössä reilut kaksi kuukautta. Ei hän ole oikein onnistunut saamaan talon näyte­ikkunaa eli täysistuntoa haltuunsa.

Tiistaina Lohela yritti ponnettomasti saada salia palaamaan asiaan eli lämmitys­öljyn veronkorotuksiin. Edustajat vain halusivat kisailla, kenen ansiota on Helsingin ja Espoon kiinteistö­veron korotuksen peruminen.

Monen edustajan tausta on niin tuoreessa opiskelijapolitiikassa, että välistä tuntuu kuin istuttaisiin ylioppilaskunnan edustajistossa.

Yleisradion superlemmikki, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson löytää jokaisesta hallituksen uudistuksesta opiskelijoiden toimeentulon heikennystä. Esimerkiksi Marisanna Jarva (kesk.) tarjoaa napakasti toisenlaisia lukuja.

Aikansa kuluksi eduskunta saattaa puhua pitkään vaikka ulkoasiainministeriön muuttamisesta virallisesti ulkoministeriöksi. Veteraani Ilkka Kanervakin (kok.) vetosi perinteiden puolesta. Eero Heinäluoma (sd.) varoitti kurillaan taloudellisista vaikutuksista.

Päivi Räsänen (kd.) huomasi, että lakiesityksen liitännäisenä viedään ehkä ministeriöiltä nimitysvaltaa. Räsänen on valitettavasti niin leimautunut, että häneen suhtaudutaan yliolkaisesti silloinkin, kun hän puhuu asiaa.

Pyöreiden puheiden mestari, keskustan ryhmän­johtaja Antti Kaikkonen jyräytti kerrankin suoraan, että hallituksen esityksen pohjalta edetään.

Lue lisää

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä: "Keväällä ei tarvita lisää ilmastopäätöksiä eikä polttoaineiden veronkorotuksia"

Asevelvollisuuskomitea esittää kutsuntoja myös naisille – koko ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa yhteinen kutsuntapäivä

Vihreiden Suomela ja Hassi lyttäävät taksonomiakannan: "Aikuiset korjaavat ilmastonmuutosta ja Suomi jättäytyy sivuun kiukuttelemaan"

Saksa nostaa minimipalkkoja isolla harppauksella – Eero Heinäluoma: Korotuksen jälkeen ero Suomen ja Saksan vähimmäispalkkojen välillä on merkittävä