Vieraskolumnit

Ääni kellossa

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 18.11.2017

Kuolevaksi tuomittu Terrafame julkistaa uskottavia kehitysnäkymiä.

Eduskunta tuntuu täysin typertyneeltä. Kuolevaksi tuomittu Terrafame julkistaa uskottavia kehitysnäkymiä ja siihen sijoitetaan ulkomaista rahaa. Silti asiasta ei ole tehty yhtään välikysymystä. Vuosi sitten pääministeri Juha Sipilää (kesk.) vaadittiin vastuuseen valtionyhtiön myssyn kantamisesta.

Eduskunta myönsi keväällä ja kesällä 2016 Terrafamelle lisärahoitusta kahteen otteeseen. Touko Aalto (vihr.) vaati koko vuoden toivottoman yhtiön pikaista alasajoa.

Myöhemmin Aallosta tuli vihreiden puheenjohtaja. Edelleen hän naulaa hatusta vetämiään ajatuksia kiinni perustelematta. Gallupit leipovat mutu-miehestä Suomen seuraavaa ulkoministeriä.

Toinen ehdoton vastustaja oli Kari Uotila (vas.). Puheenjohtaja Li Andersson hiljensi hänet loppuvuodesta. Jopa hän näki tunnelin päästä valoa.

Sahayrittäjä Teuvo Hakkarainen (ps.) ihmetteli, miksei Uotila entisenä telakkamiehenä ymmärrä suhdanteiden merkitystä. Vanerin hinta saattaa heilua puolessa vuodessa puolet.

Lauri Ihalainen (sd.) kannatti lisärahoitusta, jotta lakkautettavan yrityksen työntekijät saavat lisäaikaa etsiä uutta työtä.

Eduskunta ei ole mikään asiantuntijavirasto. Esimerkiksi nyt ratkaisevaan rooliin noussut koboltti vilahti vuoden 2016 mittaan vain parissa puheenvuorossa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) tuntui olleen kärryillä koko ajan. Hän korosti epäilijöille Terrafamen johdon olevan parasta A-ryhmää.

Työ- ja elinkeinojaoston puheenjohtaja Kauko Juhantalo (kesk.) jaksoi jauhaa budjettiesitysten tönkköihin perusteluihin joustoa.

Juhantalo kehui yhteistyöstä sosialidemokraatteja ja erityisesti Timo Harakkaa.

Tuttua Juhantaloa 1980-luvulta. Silloinkin hän sitkeästi uskoi punamultayhteistyöhön, kun puheenjohtaja Paavo Väyrysen johtama keskustan liberaalisiipi oli juopunut porvariyhteistyöstä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit