Vieraskolumnit

Kiitos ja ylistys

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 02.12.2017

Omaan vaalipiiriin lohjennut raha aiheuttaa vuolaat kiitokset.

Eduskunta on Suomen korkein valtiomahti. Mutta kukapa kansanedustaja ei lankeaisi maan tomuun ja nuolisi ministerin saappaita, jos luvassa on pienikin murunen omaan vaalipiiriin.

Kun budjettiesityksessä osoitettiin uusia tie­rahoja, kiitos ja ylistys vuoti salissa. Aivan kuin ministerit Petteri Orpo (kok.) ja Anne Berner (kesk.) olisivat jakaneet almuja omasta lomp­sastaan.

Anne Kalmari (kesk.): ”Olen erittäin kiitollinen, että Kirri–Tikkakoski sai viimeinkin sille kuuluvan rahoituksen.”

Sinuhe Wallinheimo (kok.): ”Minäkin yhdyn kiitoksiin.”

Toimi Kankaanniemi (ps): Kiitän erittäin lämpimästi.”

Timo Harakka (sd.): ”Äänekoskelaisena mielelläni myöskin yhdyn kiitoksiin.” Lieneekö Uudenmaan edustaja ilmoittanut vaalipiirin vaihdoksesta?

Normaali kohteliaisuus on eri asia:

Leena Meri (ps.): ”Kiitos, arvoisa puhemies.”

Ari Torniainen (kesk.): ”Kiitän lisätalous­arvion esittelystä.”

Vasemmistoliitosta kukaan ei kiittänyt. Aikoinaan Keski-­Suomi lähetti eduskuntaan kolme kommu­nistia. Touko Aalto (vihr.) korvasi viimeisen vasemmistoliittolaisen.

Sosialidemokraatit kiittivät edellisen halli­tuksen ministeriä Lauri Ihalaista (sd.). Silloin rahaa annettiin Jyväskylä–Äänekoski-radan sähköistykseen. Ihalaisella oli nyt kanttia kehua moottoritierahoja: ”Tosi hieno asia.”

Yksikään kiitos ei osunut oikeaan kohteeseen. Eduskunnassa on hankala myöntää, että raskas teollisuus on usein tieinvestointien työntövoima. Muutama sentään myönsi, että Metsä Group väylä­investoinneista hyötyy.

Vuorineuvos Kari Jordan tuskin on polii­tikkojen kiitoksen kipeä. Tosiasia kuitenkin on, että ilman Äänekosken hienoa tehdasta Tikkakosken moottoritie olisi saanut odottaa vuosikymmeniä ja sähkörata luultavasti ikuisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit