Vieraskolumnit

Oman elämänsä aasi

Salla Autere
Vieraskolumnit 10.12.2017

Jumala valitsee suuriin tehtäviin tavallisia ihmisiä.

Ensimmäisenä adventtina evankelisluterilainen seurakunta järjesti Oulussa Hoosianna-kulkueen, johon kutsuttiin kaikki oululaiset mukaan. Monisatapäinen joukko kulki Oulun pääkatua Rotuaaria pitkin kohti tuomiokirkkoa.

Tien varrella kuorot lauloivat joululauluja, ja kirkon edustalla lauloimme yhteen ääneen Maa on niin kauniin, Hoosiannan ja Finlandian satavuotiaan Suomen kunniaksi. Juhla oli ihana. Lunta satoi hiljalleen ja joulun rauha ja ihmisten hyvä tahto olivat ilmeisiä.

Kulkuetta johtamaan oli vuokrattu aasi nimeltään Sissi. Ensimmäisenä adventtinahan puhutaan siitä, kuinka Jeesus ratsasti Jerusalemiin nuorella aasin varsalla. Niin myös meidän kulkuettamme haluttiin johtamaan tuo vaatimattomanakin pidetty eläin.

Jeesuksen ja aasin tielle aikoinaan ihmiset heittivät vaatteita ja palmunlehviä muodostaakseen heille kunniakujan. Näin ilmeisesti olisi meidänkin aasi halunnut. Sissi nimittäin päätti kulkueen liikkeellelähtö­hetkellä laittaa liinat kiinni ja olla kävelemättä lumista ja liukasta katua pitkin kaikkien niiden satojen katseiden alla.

Edes porkkanat eivät auttaneet. Ainoa tapa saada aasi liikkeelle oli työntää sitä takapuolesta eteenpäin. Ja niin kulkueemme lähti liikkeelle, johtajana aasi ja heti se perässä eteenpäintuuppija.

Koominen tilanne ei heikentänyt tilaisuuden juhlavuutta, vaan pikemminkin muistutti, ettei Jeesus valinnut kulkupelikseen hienoimpia vaunuja ylväine hevosineen tai ympärilleen rikkaita ja valtaapitäviä merkkihenkilöitä. Sen sijaan kulku­pelinä oli ihmisten tyhmänäkin pitämä aasi ja opetuslapsina aivan normaaleja ihmisiä.

Jumala on viisaudessaan ylittämätön, kun hän valitsee suuriin tehtäviin tavallisia ihmisiä ja vaatimattomia eläimiä. Jokainen meistä on vuorollaan aasi: jäätyy tiukassa paikassa, eikä suoriudu täydellisesti jos ollenkaan. Yhä silti meitä kutsutaan Jeesuksen seuraajiksi.

Jokaista meistä tuon pikkuaasin tavoin kutsutaan Jeesuksen kantajaksi. Jokainen, joka seuraa Jeesusta ja uskoo häneen, kantaa Jeesuksen mukanaan sinne, minne meneekin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit