Vieraskolumnit

Oikeutta ehdokkaille

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 09.12.2017

Suureksi pyrkivä puolue ei voi olla poissa valtakunnallisista vaaleista.

Neljä viidestä kannattaa presidentti Sauli Niinistön uudelleenvalintaa. Takavuosina kaikki vastuulliset voimat olisivat jo kauan vaatineet poikkeus­lakia kulujen säästämiseksi.

Sodan jälkeen kaikissa presidentinvaaleissa tunnusteltiin vakavasti presidentin valintaa poikkeus­lailla. Kaksi kertaa se onnistui. 1946 valittiin Paasikivi ja 1974 Kekkonen.

Nyt puuhastellaan vain erilaisten vaalien yhdistämistä kulujen säästämiseksi. Toistaiseksi oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) pöydälle ei ole kannettu toteuttamis­kelpoisia esityksiä.

Ennallaan on presidentin kilpaehdokkaiden säälin­sekainen vähättely julkisuudessa. Matti Vanhanen (kesk.) ja Tuula Haatainen­ (sd.) tekevät uhrautuvaa työtä, vaikka oman puolueen oppositio kaluaa kintuissa.

Pekka Haavistolla (vihr.) on viime kerran hyvin menestyneenä kakkosena moraalinen velvollisuus olla mukana. Suureksi pyrkivä puolue ei voi olla poissa valtakunnallisista vaaleista.

Vasemmistoliitolta puuttuu poliittinen silmä. Jos se olisi asettanut ehdokkaakseen esimerkiksi median rakastaman kaikkien alojen huippuasiantuntijan, professori Olli Mäenpään,­ asetelma olisi ainakin punavihreällä puolella kihisevä.

Budjetti etenee normaaliin tahtiin. Tavan mukaan hankalia budjettilakeja uitetaan läpi salavihkaa loppukiireessä, kuten nyt taksien veroedun asteittainen poistaminen.

Taksiautoilija Markku Pakkanen (kesk.) ihmetteli, että jos joltain muulta ammattikunnalta otettaisiin samanlainen verotuki, kyllä yleisölehterit pullistelisivat.

Heli Järvinen (vihr.) kertoi vihreiden vaativan verotukien poistamista, mutta tämä tuki on väärin poistettu. Eero Lehti (kok.) vastasi Järviselle, että Suomi on saari. Yritystukien kanssa ei pidä leikkiä, jos ei halua lisätä työttömyyttä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit