Vieraskolumnit

Rusinoita ­poimimassa

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 16.12.2017

Vihreät kirjoittavat jo seuraavaa välikysymystä.

Välikysymyksen sijoittaminen joulukuun pahimpaan budjettiruuhkaan ei ole perin nerokas ajatus. Budjetin yhteydessä saa muutenkin puhua joka asiasta, eikä sosialidemokraattien aihekaan kantanut.

Kansaa jaetaan kahtia voimakkaammin kuin ehkä ikinä, ilmoitti Katja Taimela (sd.).

Tuloerot ovat kasvaneet Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana 0,04 prosenttiyksikköä, kun ne Paavo Lipposen (sd.) kaudella kasvoivat 7,5 prosenttiyksikköä, vastasi Niilo Keränen (kesk.).

Sellaista kasvua ei olekaan, joka alusta asti jakaisi hedelmät kaikille tasan, lisäsi taloustohtori Juhana Vartiainen.

Yrittäjä Eero Suutarin (kok.) mukaan sosialidemokraatit lisäisivät yritysten veroja ja velvoitteita. Sirpa Paatero (sd.) kertoi yhden hengen yritysten hyötyvän heidän mallistaan. Suutari epäili tätäkin, mutta nyt on tarkoitus vahvistaa työllistäviä yrityksiä.

Jari Myllykosken (vas.) mielestä yhteiskunnan eriarvoisuutta ei paranna, jos naapurilla menee paremmin. Työllisyyden koheneminen on äärivasemmalle ollut perinteisesti hyvin kiusallista.

Vihreät kirjoittavat jo seuraavaa välikysymystä. Hanna Halmeenpää (vihr.) kantaisi huolta niistä nuorista, jotka eivät ole kaikkein valovoimaisimpia.

Tanakammin oppositio pääsi röykyttämään työttömyysturvalain muutosta, joka rankaisee työtöntä, ellei hän saa työtä. Perustuslakivaliokunta ei lakia purematta niellyt, mutta sosiaalivaliokunta jyräsi sen äänestäen läpi.

Varapuhemies Arto Satosen (kok.) mukaan noudatetaan Tanskan mallia. Tarja Filatov (sd.) muistutti, ettei Tanskan työttömällä ole karensseja vaan palveluja. Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi puolustavansa lakia selkä suorana. Se on osa kokonaisohjelmaa, josta ei rusinoita pidä poimia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit