Vieraskolumnit

Keskusrikospoliisin kuulustelussa

Pekka Ervasti
Vieraskolumnit 20.12.2017

ERITTÄIN SALAINEN. Itse asiasta kuultuna toimittaja NN (nimi koodattu). Epäilty rikos: turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Kuulustelija, rikosylikomissario XX (koodattu).

XX: Nimi?

NN: Pitäshän tuo tietää, kun kotoa on tultu hakemaan.

XX: Oletteko ollut mukana laatimassa kirjoitusta, joka käsitteli Viestikoekeskusta ja jonka lähteenä käytettiin Puolustusvoimien salaisia asiakirjoja.

NN: Joo.

XX: Mistä saitte asiakirjat?

NN: Hehe!

XX: Olitteko tietoinen, että asiakirjat olivat salaisia, eikä niitä niin muodoin olisi saanut julkistaa.

NN: Jos olisin töissä mediassa, joka julkaisee vain viranomaisten hyväksymää materiaalia, sen nimi olisi Virallinen lehti – tai Pjongjangin Sanomat.

XX: Nyt en ymmärrä?

NN: Sitoutumaton media on pääsääntöisesti tiedonjulkistamis-, ei pimittämisbisneksessä. Tarkoitus on välittää kansalaisille luotettavaa ja ajankohtaista tietoa yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi. Viestikoekeskuksen tiedustelutehtäviä laajennetaan, kun tiedustelulakeja muutetaan. Dokumentteja ei julkaistu kokonaisuudessaan, vaan niiltä osin kuin oli jutun pääaiheen kannalta merkitystä.

XX: Ne oli kuitenkin selvästi merkitty salaisiksi ja niin muodoin julkistaminen oli laitonta.

NN: Virkamies lyö salainen-leimoja refleksinomaisesti ja vanhasta muistista. Se ei tarkoita, etteikö niiden sisältämiä tietoja olisi joskus perusteltua myös mediassa käsitellä. Mauno Koivisto tapasi sanoa, että hyvä keino saada vastaanottaja kiinnostumaan asiakirjan sisällöstä on lyödä siihen kaiken varalta salainen-leima.

XX: Tästä voi olla teille vakavia seurauksia.

NN: Miksi ihmeessä? Muuan entinen pääministeri julkaisi verkkosivuillaan pyytämättä ja yllättäen otteita ulkoasianhallinnon salaisista raporteista. Ei hänenkään kotiinsa tai työpaikalle koskaan tehty etsintää saati, että häntä olisi mistään tuomittu.

XX: Kirjoituksenne haittaa Suomen suhteita ulkovaltoihin.

NN: Höpö, höpö! Tiedot olivat kymmenen vuotta vanhoja. Se, että Tikkakoskella toimii Viestikoekeskus, joka urkkii muun muassa venäläistä sotilasliikennettä, ei ole salaisuus edes venäläisille.

Sekin tiedetään yleisesti, että Suomi vaihtaa tietojaan muun muassa Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvalloilla on aivan riittävästi luotettavuusvajetta omien vuotojensa kanssa, kuten tapaus Manning osoitti.

XX: Minusta tuntuu, että te ette ymmärrä tekonne vakavuutta. Tiedustelu on tärkeää suomalaisen yhteiskunnan, sen demokratian, sananvapauden ja avoimuuden puolustamiseksi.

NN: Minkä avoimuuden? Minkä sananvapauden?

Aiheeseen liittyvät artikkelit