Vieraskolumnit

Älä pelkää

Miika Hynninen
Vieraskolumnit 24.12.2017

Pahimmillaan pelko on elämää rajoittava voima.

Jesuiittaisä Anthony De Mello on todennut, ettei maailmassa ole kuin yksi paha – pelko – ja yksi hyvä – rakkaus.

Parhaimmillaan pelko on elämää suojeleva voima. Se saa meidät varautumaan vaaroihin varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi kanavoitumalla. Näitä pelon piirteitä tarvitaan niin arjen keskellä kuin poikkeusoloissakin.

Pahimmillaan pelko on elämää rajoittava voima. Se lamauttaa, tekee araksi ja alistaa. Se on helpompi väistää tai torjua kuin kohdata. Se voi synnyttää patoutunutta vihaa, katkeruutta ja halveksuntaa. Pelon tuhoava vaikutus voi piillä ylihuolehtivaisuuden, suorittamisen ja täydellisyyden tavoittelun taustalla.

Pelon anatomia on arkaainen. Sen syntykoti on aivojemme vanhimpiin osiin lukeutuvassa mantelitumakkeessa. Sieltä pelkoreaktio suhahtaa autonomiseen hermostoomme ja saa meidät jähmettymään, pakenemaan tai taistelemaan. Pelko saa meidät toimimaan ennen kuin ehdimme ajattelemaankaan.

Onneksi luolamiesmäisen pikareaktion rinnalla kulkee myös hitaampi järjestelmä. Sitä ohjaavat aivojemme tuoreemmat tulokkaat: aivokuori ja hippokampus. Tämä tietoinen, tarkempi järjestelmä kesyttää mantelitumakkeen reaktiot ja peruuttaa aiheettomat impulssit. Kiitos aivojen kehityksen, voimme ottaa pelon haltuun hyödylliseksi matkakumppaniksi.

Viikko sitten kuulin syksyllä syntyneen vauvamme itkun ja ennätin häntä lohduttamaan. Hänen vähän yli kaksivuotias isoveljensä ehti ensin ja muodosti ensimmäisen nelisanaisen lauseensa tilannetajuisesti: ”ei o mitää hätää”. Ymmärsin mallioppimisen merkityksen ja huomasin siirtäneeni jälkeläisilleni jotain hyvin olennaista ja tärkeää.

”Älkää pelätkö”, lausuu enkeli paimenille jouluevankeliumin loppukohtauksessa. Sama kehotus toistuu evankeliumeissa usein. Joulun sanoma tiivistyy tuohon toteamukseen. Jumalan viesti ihmisille on; ”ei ole mitään hätää, kaikki on hyvin, Minä olen tullut teidän keskellenne”.

Raamatussa sanotaan, ettei rakkaudessa ole pelkoa, sillä täydellinen rakkaus karkottaa pelon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit