Vieraskolumnit

Kenen yhteiskunta?

Anni Takko
Vieraskolumnit 31.12.2017

Suomessa ei saa olla hidas, tehoton eikä mielellään kovin erilainen.

Rukouskutsu kuuluu minareetista. Monotoninen miesääni halkoo ilmaa. Kukaan ympärilläni olevista ihmisistä ei keskeytä toimiaan rukouskutsun vuoksi, mutta tiedän, että kyseisen moskeijan lähellä olevat miehet kiiruhtavat sisälle viettämään rukoushetkeä. Joku on levittänyt rukousmaton viereeni. Katson puolestani liikenneympyrän keskellä jalkapalloa pelaavia poikia. Hiekka pölyää.

Suomalainen yhteiskunta on tehokas ja oikeudenmukainen. Suomessa ei saa pitää meteliä tai lausua uskonnollisia nimiä ääneen, ettei kukaan mahdollisesti loukkaannu. Suomessa ei saa olla hidas eikä tehoton eikä mielellään kovin erilainen. Suomalaisten henkilökohtainen tila on laaja.

Stereotypioita, kyllä. Silti ne kertovat jotakin meistä suomalaisista.

Senegalilainen yhteiskunta ei ole tehokas eikä kovin oikeudenmukainenkaan. Monien syrjittyjen ihmisryhmien ääni ei pääse kuuluville ja sukupuolten välinen tasa-arvo on kaukana. Toisaalta Senegalissa sallitaan hitaus ja erilaisuus. Eri uskonnot sallitaan ja niitä saa harjoittaa. Kukaan ei loukkaannu toisen tavasta elää. Toista ihmistä saa koskettaa.

Esimerkiksi vammaisten ihmisten asema on kuitenkin Senegalissa vaikea. Suomalainen yhteiskunta ottaa vammaiset hyvin huomioon mutta Suomessakaan heidän ei haluta olevan näkyviä. Suomessa saa osakseen paheksuntaa, jos erehtyy menemään vammaisen ihmisen kanssa vaikkapa ravintolaan.

Hiihtoladulla hidasteleminen aiheuttaa paheksuntaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on lokerot kullekin ihmisryhmälle niin, että kuhunkin lokeroon kuuluvat voivat hakea heille tarkoitettuja yhteiskunnan suomia etuja. Lokeroon, joka saa näkyä ja kuulua, kuuluu kuitenkin aika harva. Hidastelijat eivät siihen kuulu ainakaan.

Senegalissa ei ole lokeroita mutta ei ole järjestelmällistä huolenpitoakaan. Perhe pitää huolen omistaan, jos pitää. Toisaalta kaikki saavat olla, normaalin normeja ei ole määritelty. Koko yhteiskuntaa määrittää salliva hitaus. Asiathan voi hoitaa huomennakin.

Tehkäämme näkymättömät näkyviksi. Sallikaamme hitaat. Ja nopeat. Suvaitsevaisuutta tarvitaan joka puolella maailmaa.

Erilaisuuden täyttämää vuotta 2018!

Aiheeseen liittyvät artikkelit