Vieraskolumnit

Pimeän pelko

Salla Autere
Vieraskolumnit 14.01.2018

Sähkökatkojen vaivaamilla alueilla on autettu läheisiä.

Vuoden pisimpään päivään on Suomessa aikaa vielä viitisen kuukautta. Juhannuksen aikaan aurinko näkyy melkein koko yön. Nyt eletään kuitenkin aivan toisenlaista ajanjaksoa. Oulussa aurinkoa näkyi tänään reilun neljän tunnin ajan. Mutta jos onkin täällä pimeää, niin viime viikot Kainuussa, Pohjois-Savossa ja monessa muussakin paikassa ympäri Suomen ovat olleet vielä pimeämpiä. Lehdistä olemme saaneet lukea, kuinka sähkökatkot ovat vaivanneet tuhansia talouksia.

Isoissa kaupungeissa lähes koko elämäni asuneena ja sähkölamppujen ajassa kasvaneena minun ei monesti ole tarvinnut olla aivan säkkipimeässä. Sitä on tottunut, että valot toimii, kännykän voi ladata ja hanasta juoksee vettä. Muistan kuitenkin myös lapsuudesta tunteen, miltä pimeä joskus tuntui. Tiedän, että pimeässä joskus pelko nousee, epävarmuus kylvää epäilyksen ja pelon siemenen. Mitä on siellä minne en näe, olenko täällä yksin, onko täällä yhtään ystävällistä sielua? Onko tuolla pimeässä joku, joka tahtoo minulle pahaa?

Aikuisena koen pimeän toisin. Nautin hiljaisuudesta ja siitä, että näkökyvylle voi antaa tavallaan lepo­aikaa. Keskittyä tuntemaan muilla aisteilla. Pimeä tuntuu nykyään rauhoittavalta. Toisin kuin lapsena pelkäsin, että pimeässä on joku jota en näe, niin nykyään juuri tieto siitä, että pimeässäkään en ole yksin, tuo turvaa ja rauhaa.

Pimeimpinäkin hetkinä Taivaan isä seuraa meidän kulkuamme ja myös kulkee meidän rinnallamme. Hyvyyden voima -virressä (600:3) hienosti lauletaankin: ” Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!”

Tuo hyvä voima on keskellämme näkynyt näinä päivinä. Sähkökatkojen ohella lehdet ovat kertoneet, kuinka naapurit ja kyläläiset, lähipiiri ja tuntemattomatkin ovat auttaneet sähköttömyydestä kärsiviä. Tarjolla on ollut tilapäisiä majapaikkoja, mahdollisuuksia käydä peseytymässä ja laittamassa ruokaa sekä apukäsiä vaikka navettahommiin. Jos joku, niin juuri tuollaiset ihmiset, jotka tekevät pyyteetöntä työtä lähimmäisiä auttaakseen, ovat niitä, jotka poistavat pelkoa ja luovat turvaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit