Vieraskolumnit

Ostovoima on paras konsultti

Juha Hakkarainen
Vieraskolumnit 07.02.2018

Juha Hakkarainen: Metsäomistajat myyvät entistä enemmän ja entistä halvemmalla.

Viimeisen 40 vuoden aikana tukin reaalinen kantohinta on laskenut. Havukuitupuun reaalinen hinta on samaan aikaan puoliintunut. Tämä on kuitenkin vain osatotuus puun hinnan kehityksestä.

Metsäomistajan kannalta tärkeämpää kuin puun hinta lienee puun ostovoima. Eli siis kuinka paljon puukaupasta saatavilla tuloilla voi ostaa vaikkapa hyödykkeitä tai palveluja. Ostovoimatarkastelu on vielä karumpi kuin reaalihinnan kehitys.

Tällä hetkellä metsänomistajan pitää myydä kuitupuuta neljä kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten ostaakseen asunnon. Asunnon ostoon pääkaupunkiseudulta taidetaan tarvita peräti liki 10-kertainen määrä kuitupuuta verrattuna 1970-lukuun.

Puunhinnan kehityksen suhde palkkatulojen kehitykseen ei ole ollut juurikaan parempi. Eikä metsänomistajaa lämmitä yhtään todistelu siitä, että muidenkin raaka-aineiden reaalihinnat ovat vuosien saatossa tulleet alaspäin.

Valtakunnan metsien inventoinnin mukaan myöhässä olevaa taimikonhoitoa on peräti 750 000 hehtaaria. Niin tutkijat, valtiovalta kuin yksityinen sektori pohtivat kuumeisesti, mistä lääkkeet näiden rästien purkamiseen. Olisiko syytä paneutua myös puun ostovoiman kehitykseen suhteessa työn hintaan?

Saman palkkatyön maksamiseksi metsäomistaja joutuu nyt myymään moninkertaisen määrän puuta kuin 1970-luvulla. Tilastojen valossa näyttää siltä, että metsäomistajat investoivat saman osuuden kantorahatuloista metsänhoitoon kuin vuosikymmeniä sitten. Valitettavasti sillä osuudella saa vain murto-osan metsänhoitopalveluja.

Teollisuus on ollut huolissaan metsäomistajien tulevasta puumarkkinakäyttäytymisestä ja toimivatko markkinat tulevaisuudessa? Viimeisen 20 vuoden kokemuksella kehitys on ollut päinvastaista kuin on peloteltu.

Metsäomistajat myyvät entistä enemmän ja entistä halvemmalla. 2000-luvun alun puumarkkinatutkimusten mukaan nykyisellä hintatasolla ei olisi pitänyt päästä alkuunkaan saavutettuihin puunmyyntimääriin. Metsäomistajat ovat käyttäytyneet markkinoilla aivan eri tavalla kuin ennustettiin.

Kotimaisen puun käyttöaste nousee ja kuiduttava teollisuus vuolee nyt kultaa. Massa ja paperiteollisuuden tulokset ovat kovempia kuin koskaan aikaisemmin. Tässä tilanteessa metsänomistajien on syytä kiinnittää huomiota omaan markkinakäyttäytymiseensä.

Jos euro on tärkeä, kilpailuttakaa puukauppanne. Käyttäkää metsänhoitoyhdistyksen asiantuntemusta, kiinnittäkää huomionne puunkatkontaa ja ennen kaikkea pitäkää kaupoissa huolta kuitupuun hinnasta. Se on sitä markkinataloutta, josta meitä on niin kovin opetettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit