Vieraskolumnit

Välineillä on väliä

Eveliina Kutila
Vieraskolumnit 12.02.2018

Mikään ei ole jumppatunnilla ärsyttävämpää kuin huonosti istuvan topin jatkuva nykiminen takaisin paikalleen.

Tunnustan olevani liikunnan suhteen välineuskovainen. "Ei tämä ole välineurheilua" on kaunis ajatus. Valitettavasti huonot varusteet ovat helpoin tapa pilata liikunnan ilo.

Ymmärrän, ettei kasvavien lasten kohdalla urheilukamppeisiin sijoittaminen aina tunnu mielekkäältä, jos esimerkiksi suksille tulee käyttöä vain muutaman kerran talven aikana.

Vaan minkä karhunpalveluksen tekeekään lapsen orastavalla liikuntainnostukselle, jos harvat kokeilut ovat yhtä tuskaa epäsopivien varusteiden vuoksi.

Aikuisilla huonot urheilukamat nostavat kynnystä lähteä liikkumaan. Tulee kierre: on niin huonot varusteet, ettei tule lähdettyä. Sitten ajattelee, että kun niin harvoin harrastaa, niin ei viitsi hankkia kunnon välineitäkään.

Lajikohtaisen tekniikan oppiminenkin on todennäköisempää asianmukaisilla varusteilla. Sitä paitsi mikään ei ole jumppatunnilla ärsyttävämpää kuin huonosti istuvan topin jatkuva nykiminen takaisin paikalleen.

Välineiden merkitys korostuu maastohiihdon kaltaisissa urheilulajeissa, mutta koskee myös muita harrastuksia. Tylsä puukko lannistaa sisukkaimmankin partiolaisen, eikä kukaan halua epävireisellä pianolla soittaa.

En nyt tarkoita, että jokaisella pitäisi olla kalleimmat vehkeet joka lajiin. Tärkeintä on, että luistimet ovat oikeankokoiset, sauvat tarpeeksi pitkät ja puukko käteen sopiva.

Onneksi kaikkia välineitä ei tarvitse jokaiseen lajikokeiluun hankkia omaksi. Vuokraamalla ja lainaamalla pääsee testaamaan, kunhan muistaa valita käyttäjälle sopivat lainakamat.

Ne eivät välttämättä ole veljenpojalta 70-luvulla pieneksi jääneet ja tallin perällä hapertuneet tarvikkeet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit