Vieraskolumnit

Maan varjelijat

Minna Kettunen
Vieraskolumnit 11.02.2018

Maa on viljelijällä vain lainassa, joten siitä on syytä pitää hyvää huolta.

Historian ystävänä ja kirjoitustyön ansiosta olen saanut lukea useiden kansalaisten kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä viimeisiltä ajoilta ennen talvisodan syttymistä.

Kesällä 1939 ja vielä jopa syksyn koittaessa monet olivat huolestuneita ajan merkeistä. Monet myös tuntuivat luottavan, että elämä jatkuu ennallaan: maassa säilyy rauha, ja elämä ja elintaso kohenevat vuosikymmenen alussa koetun rajun laman jälkeen.

Historian jälkiviisauden valossa huolettomat ja valoisat tunnelmat tuntuvat riipaisevilta. Mieleen tulee väistämättä kysymys, olivatko toiveikkaasti suhtautuneet henkilöt naiivin sinisilmäisiä vai maailman uutisia tyystin seuraamattomia.

Viime vuosina on voinut havaita koko ihmiskunnassa samankaltaisesti vaihtelevia suhtautumistapoja ilmastonmuutokseen. Toiset ovat olleet sen suhteen jo pitkän aikaa vakavan huolestuneita, toiset taas kuitanneet asian tokaisulla: ainahan ilmat ovat vaihdelleet.

Ensin mainittu ryhmä jakaa Pentti Linkolan kanssa kokemuksen luonnon ehdottomasta arvosta, vaikka ei hänen yhteiskuntautopiaansa ja ihmisvihaansa jakaisikaan. Toiseksi mainitun ryhmän äärilaita on Donald Trumpin heimoa, jolle vilkas talouselämä on keskeinen arvo. Maapallo on vain sen resurssi ja näyttämö.

Kun historiallisen suosittu tasavallan presidentti käsittelee ilmastonmuutosta virkaanastujais­puheessaan, mielipiteiden taisto ehkä jo hiipuu. Yhä useampi ymmärtää, että ilmastonmuutos ei ole mielipidekysymys. Maapallon kokonaislämpötilan jatkuva nouseminen sekä napajäätikön ja Siperian ikiroudan sulaminen ovat fakta homma.

Vanhat talonpojat viljelivät peltojaan sillä ajatuksella, että maa antaisi elannon myös seuraaville sukupolville. Maasta piti huolehtia, sitä piti varjella, se oli viljelijällään vain lainassa.

Tällaista ajattelua ja suhtautumista on edelleenkin paljon, vaikka aika ja olosuhteet ovat mullistuneet. Ilmastonmuutoksen torjuminen on mitä syvimmin myös maan viljelijöiden ja varjelijoiden asia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit