Vieraskolumnit

Mykkänen ja Häkkänen puistotäteinä

Pekka Ervasti: Suukapulalain vaara piilee siinä, kuinka suurpiirteisesti Salainen-leimaa valiokunnissa heilutellaan.

Eduskunnasta vuodettujen tietojen mukaan tiedustelulaki on viimeinkin tullut käsittelyyn. Koska Arkadianmäki on toisinaan kuin rasavilli lastentarha, lakiesitysten paimentaminen vaati hallituksen kokoomuslaisilta vastuuministereiltä, oikeus­ministeri Antti Häkkäseltä ja sisäministeri Kai Mykkäseltä tiukan puistotädin otteita.

Paimentaminen alkoi jo puhemiesneuvostossa, kun se käsitteli tiedustelulain vaatimia muutoksia eduskunnan työjärjestykseen. Tiedustelulaki tuo tiukan salailulinjan valio­kuntatyöskentelyyn.

Suunta on aivan toinen kuin useimmissa länsimaisissa ­demokratioissa, joissa valiokuntien kokoukset ovat pää­sääntöisesti julkisia. Suomessa ne ovat ei-julkisia, mutta nyt siirrytään osittain täydellisen salaisuuden puolelle.

Puhemiesneuvoston kokous oli asian vakavuudesta huolimatta miltei koominen, kun tuore puhemies Paula Risikko (kok.) ryntäili puhelimeen pyytämään tulikomentoja vastuu­ministereiltä.

Lopulta ajauduttiin äänestykseen, jossa avoimempaa linjaa kannattanut ehdotus jyrättiin. Veteraani­edustajat eivät muista, milloin puhemiesneuvostossa olisi äänestetty työjärjestyksestä.

Muutokset on aikaisemmin pyritty sopimaan yksimielisesti kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Tiedustelulaki tuo eduskuntaan kokonaan uuden elimen, tiedusteluvaliokunnan. Jokainen eduskuntapuolue saa siihen edustajansa. Vapaaehtoisista ei liene pulaa.

Supervaliokunnan työskentely on äärimmäisen luottamuksellista, mikä on aihepiirin vuoksi ymmärrettävää.

Salaisuuden piiriä halutaan kuitenkin laajentaa myös muihin valiokuntiin. Asioista, jotka joidenkin tahojen mielestä ovat kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä, ei sovi kertoa ulkopuolelle.

Työjärjestykseen lisättiin pelotukseksi rikoslain pykälät, joiden perusteella saattaa häkkänen heilahtaa, jos valiokuntasalaisuudessa ei pidä mykkänen.

Suukapulalain vaara piilee siinä, kuinka suurpiirteisesti Salainen-leimaa valiokunnissa heilutellaan – ja kuka sitä heiluttelee, hallitus vai eduskunta. Ovatkohan esimerkiksi satoennusteet sellaista tärkeää kansalliseen huoltovarmuuteen liittyvää tietoa, josta ei sovi kuppilassa toimittajien kanssa rupatella?

Muutokset eduskunnan työjärjestykseen kaventavat kansalaisten tiedonsaantia eduskunnan toiminnasta. Vaikka valio­kuntien kokouksen eivät ole olleet julkisia, media on kuitenkin onnistunut kertomaan kansalaisille, mitä siellä tapahtuu.

Tiedustelulain myötä tämä demokratian kannalta tärkeä periaate selkeästi heikkenee.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?

Kilpavarustelua erämaassa

Kanootilla korpeen – löytöretki riuskakinttuiselle