Vieraskolumnit

Ääripäiden hahmotusta

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 03.03.2018

Tulevaisuusvaliokunnan mukaan työ tuhoutuu tai säilyy ennallaan. Riippuu siitä keltä kysytään, kirjoittaa Pekka Alarotu.

Viron sataa vuotta juhlittiin asiaan kuuluvalla hartaudella. Vain Yleisradio meni nuoleskelussa liian pitkälle. Tärkeän asiaohjelman toimittaja ihmetteli, kun Suomen ulkoministeri Ahti ­Karjalainen (kesk.) 1965 Tallinnan laivaliikenteen avajaisjuhlassa kiitteli neuvostosuhteita eikä puhunut Neuvosto-Eestistä mitään.

Nuori toimittaja ei tiennyt tai ymmärtänyt, että Neuvostoliiton asiat päätettiin Moskovassa. Ei Suomen ulkoministeri Eestin nukkehallituksen kanssa asioinut.

Vasta kun virolaiset onnekkaasti ottivat asiansa omiin käsiin ja palauttivat Eestin Viroksi, jatkettiin ikivanhoja suhteita kuin mitään ei olisi tapahtunut.

En tiedä, tuliko eduskunnan tulevaisuusvalio­kunnasta sellainen kuin sen perustaja Martti Tiuri (kok.) tarkoitti. Se kuitenkin tarjoaa kansan­edustajille mahdollisuuden puhua esimerkiksi tulevaisuuden työelämästä ilman virkamiesten sorvaamien pykäläehdotusten pakkopaitaa.

Kun Aila Paloniemi (kesk.) vaati lisää ansiotulojen ja sosiaaliturvan yhteen sovittamista, ja ­Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) piti sosiaaliturvaa siltana kahden työn välillä, siinä kuultiin työelämäkäsitysten ääripäät.

Tiina Elovaara (sin.) sanoi palkkapolarisaation ruokkivan ääriliikkeitä.

Jyrki Kasvi (vihr.) suri suomalaisten osaamisvajetta. Investointien keskittyessä muihin maanosiin suomalaiset jäävät myymään eurooppalaista pitsaa ja bratwurstia.

Harri Jaskarin (kok.) mukaan vanha työ on tuhoutumassa. Nyt pelkäämme enemmän menetyksiä kuin unelmoimme paremmasta.

Mutta valiokunnan puheenjohtaja Stefan Wallin (r.) painotti useaan kertaan, että valtaosa suomalaisista toimii tulevaisuudessakin teollisuuden ja palvelualojen tutuissa ammateissa.

Tutkija Anna Kontula (vas.) oli keskusteluun pettynyt. Aika paljon puhuttiin jo toteutuneesta muutoksesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT