Vieraskolumnit

Lohikiistassa paluu Kustaa Vaasan aikaan

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 10.03.2018

Tenojoki on kuin EU, vertaa Pekka Alarotu.

Vaalikauden lopulla eduskunta muuttuu suureksi solvaustoimistoksi. Alkupuolen kirkas ykköstähti Ville Niinistökin (vihr.) on painunut kuoropojaksi.

Tuntui aivan ihmeelliseltä, kun Tuomo Puumala (kesk.) ja Jukka Gustafsson (sd.) käyttäytyivät koulutusvälikysymyskeskustelussa kuin normaalit ihmiset. Ehkä heillä oli varaa. Puumala on sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja Gustafsson takavuosien tunnustettu opetusministeri.

Parannusvaihtoehdot voi äkkiä tiivistää. Sosialidemokraatit haluavat pidentää oppivelvollisuutta ja taata kaikille toisen asteen tutkinnon. Opettaja Ulla Parviaisen (kesk.) mukaan tasa-arvoisen koulutuksen perusta luodaan opinpolun alussa.

Monet peruskoulun läpäisseistä pojista ovat taidoiltaan heikonlaisia. Sari Sarkomaa (kok.) ihmetteli, auttaako oppivelvollisuuden venyttäminen, jos nuori ei osaa lukea, laskea eikä kirjoittaa.

Mika Niikko (ps.) kysyi, onko vika pojissa vai koulussa?

Tenojoki on kuin EU. Eduskunta uskottelee tekevänsä ratkaisuja, vaikka todellisuudessa se vain hyväksyy muiden tekemiä sopimuksia. Nykyinen eduskunta siunasi Norjan kanssa tehdyn kalastussopimuksen, vaikka kansanedustajat ennustivat katastrofia.

Joka Tenon matkailulle myös tuli. Lappilainen Eeva-Maria Maijala (kesk.) sanoi tavoitteena olleen vähentää lohenkalastusta 30 prosenttia, mutta se väheni viime kesänä 72 prosenttia.

Ville Skinnari (sd.) sanoi perheensä kesän menneen pilalle. Joko kalastuslupia ei saanut tai ne olivat ylivoimaisen kalliita. Mahdollisuus vapauttaa alaikäiset koko maksusta on hyvin tervetullut.

Markku Eestilä (kok.) palasi vanhaan kiistaan, kuuluvatko lohet oikeastaan vesien omistajille vai kruunulle. Sitä riitaa on käyty vähintään Kustaa Vaasan ajoista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT