Vieraskolumnit

Ne on kaikki ihan sekaisin!

Pekka Ervasti
Vieraskolumnit 14.03.2018

Kooltaan ja merkitykseltään KaPu vastaa suunnilleen Puutteenkylän sonniosuuuskuntaa.

Kun kokoomuksen rivikansanedustaja Elina Lepomäki pari viikkoa sitten julisti sotelle kuolemantuomion, poliittiset tarkkailijat puolestaan julistivat, että kokoomus on sekaisin.

Sitä on liikkeellä.

Vuoden sisällä sekaisin ovat menneet myös demarit, kepu, persut/siniset, vihreät, kansalaispuolueesta puhumattakaan.

Jollakin tavalla tolkuissaan näyttäisivät olevan vain vasemmisto­liitto ja kristilliset – mutta kyllä niidenkin sauna vielä joskus palaa.

Jos puoluejohdolta kysytään, asiat eivät koskaan ole sekaisin. Jäsenkunnassa käydään vain reipasta sisäistä keskustelua, joka kuuluu puoluedemokratian luonteeseen. Katto on korkealla ja seinät leveällä. Kaikkien panosta tarvitaan. Laaja kansan­liike puhuu moniäänisesti, pälä, pälä, pälä…

Tosiasiassa kynnys suistua sekavuuden tilaan on puolueissa ja politiikassa selvästi alentenut. Somen myötä eri­puraisuus näkyy ja kuuluu. Bitti­avaruudessa kohkaa jos jonkinlaista asian­tuntijaa ja aktivistia. Liikkeellä ovat toisin­ajattelijat, sivuraiteelle ajautuneet tai ihan vain yleiseen kaaokseen ihastuneet hämmentäjät. Twitterin nimi pitäisi olla twister.

Totta kai kokoomuksessa on turbulenssia soten takia. Lepomäki ei ole yksin. Tulitukea tulee muun muassa Helsingin kaupungintalolta, jossa pormestari Jan Vapaavuori on ajanut tykistön asemiin pitempiaikaista offensiivia silmällä pitäen.

Jos kokoomuksen johto luuli Vapaavuoren nöyrästi tyytyvän pormestarin paikkaan, pahasti erehtyi. Puolue­johtajavaalista tuli sellaiset traumat, että ne eivät hellitä ennen kuin Vapaavuori on saanut revanssinsa. Operaatio­suunnitelma ulottuu vuoden 2024 presidentinvaaleihin asti. Niin sekaisin on kokoomus.

Demarit nappasivat tuoreimmassa Yle-mittauksessa kärkipaikan, mikä helpottaa Antti Rinteen hengenahdistusta, mutta ei kannata vielä huokaista helpotuksesta.

Entiset jännitteet ja rintamalinjat jakavat puoluetta edelleen. Osapuolia yhdistää kuitenkin yhteinen tavoite, vaalivoitto. Jos se toteutuu, mannaa sataa kaikille. Valtataistelu alkaa todenteolla vasta sitten, kun on valtaa, mistä taistella. Niin sekaisin ovat demarit.

On väitetty, että Paavo Väyrynen olisi pannut kepun täysin sekaisin, mutta kyllä Paavo Väyrynen on pannut sekaisin lähinnä oman luomuksensa kansalaispuolueen. Kooltaan ja merkitykseltään KaPu vastaa suunnilleen Puutteenkylän sonniosuuskuntaa, mutta kummasti se kiinnostaa. Aina kun politiikassa uhataan raastuvalla, median poistaa mikro­fonista varmistimen.

KaPun rähinät satavat kuitenkin Sipilän laariin. Sotkamossa nähdään, miten sekaisin on kepu.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT