Vieraskolumnit

Mitä muuta ne muka voisi sanoa?

Pekka Ervasti: Kaukaa viisas poliitikko lataa muutaman kliseen puppusanageneraattoriin joka aamu.

Politiikka on puhetta. Loputonta, taustahälynomaista äänimattoa, joka luonnonvoimien vääjäämättömyydellä tunkeutuu yhteiskunnan läpi syvimpiä sopukoita myöten. Puhe ei koskaan lopu, vaikka ajatus katkeaisikin.

Edes suomalainen ministeri ei kuitenkaan ole niin suvereeni, että ihan joka suunavaukseen riittäisi sattuva sutkaus, osuva oikaisu tai muu kaivonsyvä ajatus.

Kun hätä on suurin, latteus (engl. bullshit) on lähinnä. Niillä kokenut poliitikko pääsee monesta pälkähästä. Kaikki eivät nimittäin voi olla Ilkka Kanervan (kok.) kaltaisia verbaali­akrobaatteja, jotka siirtyvät retoriikassa jouhevasti sormi­harjoittelusta penkkipunnerrusvaiheeseen ja pystyvät soutamaan harjoituksen kotisatamaan köli turvallisesti veden pinnalla ottamatta asiasta poliittista ilmarintaa.

Kaukaa viisas poliitikko lataa muutaman kliseen puppusanageneraattoriin joka aamu siltä varalta, että mikrofoni työnnetään kitusiin eduskunnan kuppilassa.

Hengitystä voi raikastaa myös tredikkäillä iskusanoilla, joita voi pyörittää puheessa kuin pastillia kielellä: #metoo, valinnanvapaus, sisäilmaongelmainen…

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kaivoi Veropäivänä muutama viikko sitten salkustaan ajatussähikäisen, joka varmasti oli pudottaa puolet seminaariyleisöstä jakkaralta: ”Taloustilanteen muutoksiin pitää tarvittaessa reagoida.”

Fiksu linjaus kehysriihen alla, mutta satavarmasti enemmän palstatilaa olisi tullut, jos Orpo olisikin todennut, että ”ei taloustilanteen muutoksiin tarvitse mitenkään reagoida”.

Hyvä kansalaistesti poliittisen itsestäänselvyyden paljastamiseksi onkin kysyä hiljaa itseltään, mitä muuta poliitikko olisi muka voinut sanoa.

”Kansalaisaloitetta aktiivimallista on käsiteltävä asian­mukaisesti”, julisti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, kun asia tuli täysistuntoon.

Kansalaistesti: mitä muuta hän olisi voinut sanoa? ”Tällä kansalaisaloitteella on syytä pyyhkiä sanonkomämitä?”

Kaikkonen on ilmiselvästi perehtynyt aktiivimalli­problematiikkaan, sillä jo tammikuussa hän totesi, että ”jos aktiivimallissa on puutteita, ne pitää korjata”.

Jopas jotakin! Testataanpa taas: ”Vaikka aktiivimalli oli susi jo syntyessään, ei sitä enää ruveta muuttelemaan?”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan teki rohkean linjauksen alkuvuodesta: ”On suunnattava katse tulevaisuuteen.”

Huikea visio, joka on saanut tukea myös oppositiosta. ”On katsottava rohkeasti eteenpäin”, totesi vihreiden Pekka Haavisto.

Vähän ennen presidentinvaalia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kilpavarustelua erämaassa

Kanootilla korpeen – löytöretki riuskakinttuiselle

"Näyttää siltä, että RKP:n kaikki tulevan vaalikauden saavutukset on pääosin sovittu jo ennen kuin hallitus edes nimitetään", kirjoittaa Pekka Ervasti