Vieraskolumnit

Kolmen suuren paluu

Pekka Ervasti
Vieraskolumnit 09.05.2018

Tämän ennusteen virhemarginaali on sata prosenttia suuntaansa.

Vuoden kuluttua näihin aikoihin Säätytalolla käy kova kuhina. Siellä kootaan demarivetoista uutta hallitusta Suomeen.

Pääportaikossa suhaa puoluejohtajaa, ministerikandidaattia, politrukkia ja virkamiestä niin, että päät yhteen kolkkaa.

Toimittajat parveilevat ala-aulassa ja yrittävät kalastaa kommenttia ohi purjehtivilta neuvottelijoilta. Suoraa verkkolähetystä pukkaa joka tuutista, vaikka valmista ei tunnu syntyvän.

Pari on joukosta poissa. Perussuomalaisia tuskin hallitusneuvottelujen loppupeleissä nähdään. Persuista loikanneita sinisiä tuskin nähdään missään.

Halla-aholaiset eivät kelvanneet arvojensa puolesta kepulle ja kokoomukselle nykyiseen hallitukseen. Tuskinpa ne kelpaavat demareillekaan seuraavaan hallitukseen. Halla-aho tuskin arvomaailmaansa ehtii ensi vuoden neuvotteluihin vaihtaa.

Persujen hyökyaalto on sulanut puoluehajaannukseen ja hallituspolitiikan raadollisuuteen.

”Kaksi vaalikautta se kestää”, ennusti demarien Eero Heinäluoma jytkyvaalien jälkeen 2011. Oikeassa oli.

Ennen persurynnistystä Suomessa valtaa käytti rautainen kolmio: demarit, kepu ja kokoomus. Kaksi muodosti vuorollaan hallituksen rungon ja yksi teeskenteli olevansa oppositiossa. Kansanedustajat vaihtoivat puhepapereita keskenään valtiopäivien avajaiskahveilla sen mukaisesti, olivatko menossa hallitukseen vai oppositioon.

Maasta puuttui todellinen, uskottava oppositio. Timo Soinin porukka oli pieni, joskin äänekäs ryhmä eduskunnan takarivissä.

Sitten alkoi maailmanlaajuinen talouslama, jota seurasi EU:n sisäinen talouskriisi. Suomessa roihahti lisäksi vaalirahaskandaali.

Johdonmukaisesti vuosikausia EU:ta kritisoineet persut eivät hämäriä vaalirahoja saaneet ja nousivat hujauksessa uskottavaksi oppositiovoimaksi.

Nyt on palattu lähtöruutuun. Ilkeämieliset ihmiset ovat lopettaneet pakolaistulvankin, mikä näivettää persujen sanomaa entisestään.

Mielipidemittausten kärjessä on vanha valtakolmio. Nyt näyttää, että on kepun vuoro siirtyä lihomaan oppositioon. Kokoomus ja demarit tarvitsevat hallitukseensa muutaman pienemmän apupuolueen, mutta runko syntyy niiden varaan.

Persujen Iso Jytky sai kuitenkin aikaan yhden pysyvämmän muutoksen. Politiikasta on tullut entistä epävarmempaa, lyhytjännitteisempää ja suhdanneherkempää. Entisestä joukkuelajista on tullut entistä enemmän yksilölaji.

Puolueilla on puheenjohtajansa kasvot ja ominaisuudet. Kärkipoliitikko on julkkis. Politiikkaan jopa tullaan julkisuuden vuoksi.

Tämän ennusteen virhemarginaali on sata prosenttia suuntaansa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT