Vieraskolumnit

Intin riemut kuuluvat kaikille

Naiset tulevat inttiin, koska haluavat sinne, miehet koska on pakko.

Ostin divarista vanhan Kansa taisteli -lehden. Siinä oli tarina asemasotavuosilta.

Hieman simppeli tulokas joutui yövartioon. Kohta nousi taivaalle hälytysraketti. Kun kaverit ryntäsivät pyssyt sojossa asemiin, vartiomies rauhoitteli porukkaa: ”Ei sieltä ketään tule. Halusin vain nähdä, miltä valoraketti näyttää.”

Sotaministeri Jussi Niinistö (smurf.) lasautti samanlaisen koeraketin vaatiessaan naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä, jotta armeija saisi vuokrat maksetuksi. Hornetien korvaajia tilataan kohta 10 miljardilla ja sotalaivoja yli kahdella miljardilla, mutta ministeri itkee muutaman miljoonan perään.

Myöhemmin sotaministeri on todennut, ettei hän itse asiassa kannata omaa ehdotustaan, mutta halusipa vain herätellä.

Näin harhautuksen kunniakas sotilasperinne jatkuu Suomen armeijassa edelleen.

Sen verran sotaministerin koepallo ehti lentää, että nopeimmat tasa-arvoaktivistit vetivät sokan kranaatistaan. Tasa-arvoministeri Annika Saarikko (kesk.) ja kaksinkertainen presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) pitivät Niinistön ehdotusta – yllätys, yllätys – tasa-arvon vastaisena provokaationa. ”Tasa-arvo ei ole kaupan”, twiittasi Haavisto.

Myös yleisönosastot ovat pursuneet närkästystä. Eräs reservin alikersantti paljasti Hesarissa, että naiset ovat jopa parempia varushenkilöitä kuin miehet, koska heidän motivaationsa on korkeammalla tasolla.

Tähän tietysti voi vaikuttaa se pikku seikka, että naiset tulevat inttiin, koska haluavat sinne, miehet koska on pakko.

Tässä eivät tasa-arvoaktivistit näe ongelmaa. Tasa-arvopulma on, jos naiset eivät pääse vapaaehtoista asepalvelusta suorittamaan, mutta tasa-arvo-ongelmaa ei nähdä siinä, että vain miesten on pakko käydä armeija tai sivari.

Jos uskomme Hesariin kirjoittanutta reservin alikersanttia naisten paremmasta soveltuvuudesta armeijaan, eikö olisi viisainta – ja tasa-arvon periaatteiden mukaista – Suomessakin siirtyä sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen?

Miksi vain toinen sukupuoli joutuu uhraamaan puoli vuotta tai vuoden elämästään kansalaisvelvollisuuden suorittamiseen ilman kunnon korvausta, sillä aikaa, kun vastakkaisen sukupuolen edustaja viettää kirjoitusten jälkeistä välivuotta au pairina Miamissa?

Kun nykyaikana katsotaan, että molemmat sukupuolet pystyvät hoitamaan tasavertaisesti kaikki tehtävät lastenhoitajasta astronauttiin, miksi sotilas- tai sivarikansalaisvelvollisuus koskee vain miehiä? Tätä kysyttiin Twitterissä Haavistolta, mutta hiljaista on ollut sillä rintamalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen taattava turva lapsilleen

Ministeri Saarikko huolissaan: Into luokanopettajakoulutukseen lopahti, hakijamäärät lähes puolittuneet

Okrassa avauspäivänä lähes 17 000 kävijää – toinen näyttelypäivä avautui aurinkoisena