Vieraskolumnit

Kultarannasta kajahtaa

Pekka Ervasti: Kutsuvieraskaarti muistuttaa laajennettua maanpuolustuskurssia.

Kultarannan turvallisuuspoliittinen kesäfestari pidettiin muistitiedon mukaan nyt kuudennen kerran.

Promoottori, presidentti Sauli Niinistön innovoima tapahtuma on saanut jo tutun kaavan: sunnuntai-iltana isännän tulopuhuttelu, aloituspaneeli ja puutarhajuhlat.

Tänä vuonna kutsuvieraat ehtivät takaisin Naantalin kylpylähotelliin parahultaisesti Brasilia–Sveitsi-jalkapallo-ottelun alkuvihellykseen. Sopivasti urheilujuomaa nautittuaan kisakatsomo saavutti konsensuksen urheilun suuresta merkityksestä kansojen väliselle yhteisymmärrykselle.

Kultaranta-kokoontumisen kuntohuippu on ajoitettu maanantaihin. Alkujaan turvallisuuspolitiikan ruudintuoksuisempaan puoleen painottuneet keskustelut ovat viime kerroilla kohonneet ylemmälle abstraktiotasolle, laajemman turvallisuuden teemoihin. Konferenssiteltoissa tarkasteltiin tällä kertaa muun muassa EU:n ja YK:n kriisien tylsyttämiä hampaita, mutta kannettiin huolta myös ympäristöuhista. Sodanjulistus muovijätteelle oli lähellä.

Varsinkin viimeinen paneeli ilmastonmuutoksesta alkoi lähestyä yleistunnelmaltaan jo herätyskokousta. Muuten umpi­vihreässä paneelissa konnan rooli oli kai varattu Ison Pahan Etelärannan toimitusjohtajalle Jyri Häkämiehelle (kok.), mutta vieraskentällä operoidessaan hän ymmärsi olla kohtuullisen myötäsukainen.

Irvileuat ovat pitäneet Kultaranta-keskusteluja eliitin söpönä kesäretkenä, mutta arvio on pinnallisuudessaan epä-älyllinen – miltei iltapäivälehtimäinen.

Vaikka kutsuvieraskaarti muistuttaa laajennettua maanpuolustuskurssia, keskusteluissa on outoa imua. Oma ansionsa on paneelien vetäjillä, joiden valinnassa järjestäjät tuntuvat vuodesta toiseen onnistuvan erinomaisesti.

Eivätkä keskustelut myöskään jää rahvaalta piiloon. Yle välittää ne suorana kaiken kansan ahmittaviksi. Eri asia on, vetääkö maanantai-iltapäivän turvallisuuspoliittinen live-debatti yhtä paljon katsojia kuin vaikkapa MM-jalkapallo – tai Uuno Turhapuro -uusinta.

Suomi on juuri sopivan kokoinen maa Kultaranta-keskustelujen tapaiselle tapahtumalle. Muualla tuskin onnistuttaisiin kokoamaan yhteiskunnan keskeisimpiä päättäjiä presidenttiä, pääministeriä, kansanedustajia, kenraaleja, korkeita virkamiehiä, etu- ja kansalaisjärjestöjohtajia, talouselämän napamiehiä ja median edustajia samaan telttaan maailmaa parantamaan.

Kun kotimaista kattausta rikastuttamaan lennätetään vielä armeijan helikopterilla YK:n pääsihteerin kaltainen tähti­esiintyjä, lopputulos tuskin on kansankunnan kannalta ainakaan vahingollinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pekan pyssystä: Viisikko ja Oodi ilolle

Pekan pyssystä: Eka kertaa eduskuntaan

Vaalit ja onni – huono yhdistelmä