Vieraskolumnit

Talonpoika on nyt jihadisti

”Jokaisessa hovissa on tietenkin oma narrinsa.”

Ylioppilas Tuomas Enbuske on tehnyt vittuilusta itselleen menestyksellisen ammatin. Hän esiintyy mielellään liberaalina yrittäjänä, joka saarnaa kilpailun ja paremmuuden autuutta. Tämä markkinasakramentti oikeuttaa Enbusken valitsemaan ilkeilynsä kohteeksi lähes kaiken sananvapauden piiriin kuuluvan, mukaan lukien uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen ja tietenkin politiikan.

Enbuske uskoo, että hänen kirjallinen arvonsa mitataan nettiklikkauksilla ja kommenttiketjuilla.

Kirjoittajana toimittaja Enbuske on keskinkertainen sanakikkailija, mutta itse luomanaan kuvana sellainen, joka riittää parviälyn vaatimattomiin vaatimuksiin.

Eurooppanuoret – varmaankin kaikki kolme – kehuivat Enbusken ”edistäneen rohkeaa ja älykästä keskustelukulttuuria sekä puolustaneen eurooppalaisia arvoja nokkelalla ja nuorekkaalla tavalla” palkitessaan tämän vuonna 2012.

Rohkea Enbuske onkin uskaltanut kritisoida jopa maatalouden tukea ja ahneita talonpoikia. MTK:n jäseninä edustamme ”keskustalaista jihadistisiipeä”.

Nokkela ja älykäs keskustelukulttuuri suorastaan hyökyy Iltalehden sivuilta toimittaja Enbusken hengentuotoksena. En tiennytkään jihadismin – äärimuslimien uskonsodan – olevan näin kiinteä osa rakkaita eurooppalaisia arvojamme.

Enbuske on ottanut Lasse Lehtisen paikan maaseudun pilkkaajana, mutta vaatimattomalla menestyksellä. Aihevalintaan on kapsahtanut moni muukin yrittelijä tai jopa kokonainen puolue.

Vuoden 1987 eduskuntavaaleissa Sorsan sosialidemokraatit valmistautuivat murskaamaan maatalouden ja sitä kautta silloisen Väyrysen keskustapuolueen. Tulos oli ay-liikkeen rahoista ja Työväen Sivistysliiton osaamisesta huolimatta katastrofi: demareilta lähti 100 000 ääntä.

Hallitusvallan jatkuminen jäi kiinni vaalivoittaja kokoomuksen holkerilaisten mielihaluista ja presidentti Mauno Koiviston ohjauksesta. Hallintovalta olikin kansanvaltaa suotuisampaa SDP:lle.

Kokoomukselle maaseutu on ollut niin mitätön yksityiskohta, että sen kurmuuttaminen on jäänyt Juhana Vartiaisen kaltaisille sivuraiteiden miehille.

Vihreät eivät osaa päättää siitäkään, mitä maalaisille pitäisi tehdä. Tuoreessa Vihreän puolueen historiassa Heidi Hautala kertoo 1970-luvun kasvispiireissä kaikkien halunneen muuttaa maalle. Nyt urbaanivihreät haluavat maalaiset kaupunkiin, mutta kasvisdieetti on säilynyt vaatimuslistalla.

En jaksa näistä tuomasenbuskeista ja lasselehtisistä enää pillastua. Maalaisvihan lietsominen ei minkään kokemuksen perusteella realisoidu taloudelliseksi tai poliittiseksi kannatukseksi Suomessa.

Tämän viimeisimmän purkauksenkin lienee aiheuttanut Ylen kesägallup, joka sai jopa mielipidetiedustelun tekijän Juho Rahkosen luonnehtimaan tulosta ”uutispommiksi”. Niin, neljä viidestä suomalaisesta haluaa pitää koko maan asuttuna ja tätä tavoitetta pitäisi tukea poliittisin toimin.

Mainitussa tutkimuksessa oli paljon puutteita. Eihän se oikeastaan ollut edes tutkimus vaan mielipidemittaus ja sellaisena se esiteltiinkin. Se ei kerro sitä, onko Suomi tänäänkään kokonaan asuttu, millaisia palvelujen tulisi olla eri puolilla maata eikä sitäkään, mitä tuo maaseutu suomalaisille kenties maksaa. Mutta hei kaikki pettyneet pikkutuomakset: tulos kertoo suomalaisen tahdonilmauksen. Neljä viidestä on muuten neljä miljoonaa mielipidettä.

Panin merkille, että melkein jokainen meistä jihadisteistä lausui jotakin tästä julkisuudessa. Helsingin kettuileva pormestari Jan Vapaavuori näytti sen sijaan olleen mökillään in deep Häme melkoisessa mediapaitsiossa. Varmaankin nuo maaseudun huonot nettiyhteydet temppuilivat.

En muuten jaksa uskoa, että tuolla eurooppalaisten arvojen keskellä Ranskassa joku talonpoikia ja omaa ruokaa tölvivä voisi menestyä politiikassa. Suutariksi jää Enbuskenkin poliittinen ura. Jokaisessa hovissa on tietenkin oma narrinsa, mutta mitä järkeä on yrittää eduskuntaan koko porukalla, Liike Nyt?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhetta kyllä, mutta ei tekoja

Soini pohtii blogissaan ehdotusta keskustan puheenjohtajuudesta: Esityksessä on sekä kieli poskessa että vakava viesti

Timo Kaunisto haluaa Timo Soinin keskustan johtoon: "Tarvitaan pelkistettyä ja terävää keskustelupolitiikkaa"