Vieraskolumnit

Asuntokauppaa ympäri Suomen

Lauri Vuori: Toimivat asuntomarkkinat ovat edellytys toimiville työmarkkinoille ja työvoiman liikkuvuudelle.

Alkukesästä julkaistut luvut asuntokaupan hyytymisestä ehtivät kummastuttaa alan markkinoita seuraavia. Ennakkotietojen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla kauppamäärien lasku vaikutti äkkiseltään huomattavalta. Asuntokauppaa on silti käyty myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Alkuvuoden ennakkotietojen mukaan kauppojen määrä on laskenut reilun prosentin viime vuoden vastaavasta ajan­kohdasta.

Ennakkotiedoissa alkuvuodelle oli kirjattu yli 27 200 kauppaa, kun viime vuonna vastaavassa julkistuksessa kauppoja oli vajaat 400 enemmän. Tilastojen tarkentuminen myöhemmin antaa tarkemman tiedon asuntomarkkinoiden tilasta.

Kauppamäärien olisi olettanut kasvavan voimakkaammin. Työllisyys parani alku­kesästä kaikissa maakunnissa.

Kuluttajien luottamus on korkealla. Kuluttajabarometrin asunnonostoaikeiden mukaan yhä useampi harkitsee omistusasunnon hankkimista.

Lainojen yleisimmät viitekorot ovat edelleen matalalla. Kotitalouksien nostamat asuntolainat ovat kasvaneet lähes neljällä prosentilla alkuvuoden aikana.

Kotitalouksien voi olettaa näiden mittareiden mukaan olevan edelleen aktiivisia asuntokaupoilla. Sen sijaan asuntosijoittajien osuudesta kauppamääristä ei ole olemassa tarkempaa tietoa. Jos kauppamäärien hiipuminen johtuu asuntosijoittajista, se jättää enemmän tilaa tavallisille kodinostajille ja hillitsee asuntomarkkinoiden kuumenemista.

Koko maassa kasvaneen työllisyyden pitäisi piristää asuntomarkkinoita joka puolella. Alkukesästä osakeasuntojen hinnat nousivat myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Myös muun Suomen asuntokaupan piristymisellä on suuri merkitys asuntomarkkinoiden kokonaisuuden kannalta.

Viime vuonna osakeasuntojen kauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla runsaat 18 000 ja muualla Suomessa yli 44 000.

Osakeasuntojen kauppaa käytiin lähes yhtä paljon kahdeksassa suurimmassa kaupungissa kuin niiden ulkopuolella. Osake­asuntojen lisäksi kahdeksan suurimman kaupungin ulko­puolella omakotitaloja meni kaupaksi yli 11 000. Suurimmissa kaupungeissa omakotitalokauppojen määrä oli alle 2 000.

Vaikka asuntomarkkinakeskustelu on usein pääkaupunkiseutupainotteista, asuntomarkkinoilla riittää toimintaa myös suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Näillä alueilla haasteina ovat kuitenkin vähenevä väestö ikääntymisen ja muuttoliikkeen seurauksena. Toimivat asuntomarkkinat koko maassa ovat edellytys myös toimiville työmarkkinoille ja työvoiman liikkuvuudelle.

Kirjoittaja on ekonomisti PTT:llä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

PTT:n taloustutka: Tuku tuku lampaitani

PTT:n taloustutka: Paremmalla tiedolla parempaan päätöksentekoon

Juustoa Japaniin