Vieraskolumnit

Turkkihan muistuttaa Suomen pankkikriisiä

Kimmo Lundén: Kriisi. Valuutan romahdus. Tutulta kuulostaa.

Vaihtotase pahasti vajeella. Investoinnit ja talouskasvu velkavetoisia. Yritykset nettovelkaantuneita ulkomaille.

Kriisi. Valuutan romahdus.

Tutulta kuulostaa. Kuin Suomen pankkikriisi 1990-luvun taitteesta.

Erojakin näillä kahdella talouskriisillä on. Turkissa valuuttakriisi tuli saman tien syliin, kun Turkin liira kelluu vapaasti markkinoiden arvioitavana ja arvostettavana.

Suomessa markka devalvoitiin vasta viiveellä, paineen muodostuttua kestämättömäksi Suomen Pankille ja talouspolitiikasta vastaaville. Sitten tuli vielä kelluen lisää takkiin.

Talouspolitiikan muisti on yleensä liian lyhyt, mutta kotoinen pankkikriisi opetuksineen jäi takaraivoon kaikille 1990-luvulla politiikkaa seuranneille – ja sittemmin kallistuneita valuuttavelkoja maksaneille.

Turkissa jatkokaudelle valittu itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan ohjailee lehtitietojen mukaan niin hallituksen talouspolitiikkaa kuin keskuspankin rahapolitiikkaakin. Vävykin sai komennuksen heinäkuussa talousministeriksi.

Turkki on makrotaloudellisesti pippuriluokkaa, mutta pippurikin voi liiallisena aiheuttaa rahoitusmarkkinoilla kunnon hälyn suupieliin.

"Jos Turkin kriisi yhdistyy muihin kriiseihin kehittyvillä markkinoilla, brexitiin, Italiaan,... Näille kaikille yhteistä on se, että niiden ratkaisut ovat poliittisia", arvioi työeläkeyhtiö Varman Risto Murto tulosjulkistuksen yhteydessä.

Ja jos ratkaisuja ei tehdä talouden tervehdyttäminen edellä, kansainvälinen valuuttarahasto IMF ottaa tarvittaessa komennon talouspolitiikassa.

Heikosta johdosta kärsii koko kansakunta, itsevaltaisesta johdosta seuraukset ovat pahimmillaan vielä pahemmat.

Turkki kavahtaa valuuttarahaston väliintuloa. Ystävät vain ovat käyneet harvaan. USA on presidentti Donald Trumpin johdolla määrännyt korotukset Turkille tärkeiden metallien tuontitulleille. Suhteet EU:hun ovat menneet jo aiemmin.

Suomessa IMF:n väliintulo oli hyvin lähellä pankkikriisissä.

EU- ja eurojäsenyys seurasivat oman talous- ja rahapolitiikan epäonnistumisia.

Pysytään eurossa, en halua kokea enää vastaavaa.

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde-sivuilla joka toinen viikko. Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Rinteen hallitusohjelma on tiettävästi jo melkein valmis