Vieraskolumnit

Messutalojen viritykset

Kodikas ja omannäköinen koti syntyy sisustuksen kerroksellisuudesta.

Kerran kesässä pitää sisustuslehtiä lueskella sen verran, että näkee millaisia taloja asuntomessuille on tänä vuonna rakennettu. Tai oikeastaan minua kiinnostaa lähinnä se, miten messutalot on sisustettu – josko niistä löytyisi ideoita omaan kotiin toteutettavaksi.

Tosin muutaman messutaloja esittelevän lehtijutun jälkeen joka kesä täytyy todeta, ettei niistä juuri mitään saa irti. Niiden sisustukset ovat loppupeleissä aika tylsiä. Tuoreimmat keittiötrendit niistä voi todeta ja viimeisimmät hittivärit, mutta muuten taloista puuttuu kaikki persoonallisuus.

Talot ovat uusia tai messuja varten remontoituja, eikä niissä ole kukaan vielä ehtinyt asua. Vaikka talot on pääsääntöisesti rakennettu tiettyjä tulevia asukkaita varten, harvoissa näkyy asukkaidensa persoonallisuus tai eletty elämä. Juuri ne jutut, jotka tekevät toisten ihmisten sisustusten kurkkimisesta lehtien sivuilta ja televisioruuduilta mielenkiintoista.

Kodikas ja omannäköinen koti syntyy sisustuksen kerroksellisuudesta. On sekaisin lapsuudenkodista jo ensimmäiseen opiskelijaboksiin mukana vietyjä esineitä, mutta myös nykyisen kodin luomiin tarpeisiin ostettuja huonekaluja. Koriste-esineet ovat matkoilta tuotuja muistoja, valokuvia läheisistä sekä lahjoiksi saatuja juttuja ja ehkä myös jotain perinnöksi tullutta.

Minua kiinnostaisikin lukea juttu menneiden vuosien asuntomessutaloista. Sellaisista, joissa on jo muutama vuosi tai vuosikymmenen asuttu. Rinnakkain olisi kuvat messusisustuksesta ja nykyisistä ratkaisuista.

Erityisesti minua kiinnostavat arjen helpottamiseksi tehdyt viritykset, joita jokaisesta kodista löytyy. Muokkaukset, joita sisustussuunnittelijan tekemiin hyvännäköisiin, mutta elävässä elämässä epäkäytännöllisiksi todettuihin ratkaisuihin on tehty, ovat paljon kiinnostavampia kuin kliiniset messutalosisustukset, joiden tarkoitus on lopulta vain esitellä markkinoilla olevia tuotteita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uudet potut voikastikkeella

Miljoona virkaa: Vanhemman kesälaidun

Miljoona virkaa: Kirjoitan kesälistan vasta syyskuussa