Vieraskolumnit

Mystinen metsänomistaja politiikan keskiössä

Juha Hakkarainen: Metsäpolitiikka kohdistuu ensisijaisesti eläkeläisiin ja palkansaajiin.

Arvioiden mukaan verotus-, ympäristö- ja ilmastopolitiikka ovat seuraavien eduskuntavaalien keskiössä. Jos näin on, se tarkoittaa, että metsät ja metsänomistus nousevat mukaan vaaliteemoihin.

Jo nyt on väläytelty mitä ihmeellisempiä esityksiä metsätalouden verotukseen, hakkuisiin ja ympäristöpolitiikkaan liittyen, ilmeisesti ymmärtämättä, kehen ja miten ne vaikuttaisivat.

Metsänomistajat ovat suurmaanomistajia ja maanviljelijöitä?

Meillä on yli 650 000 metsänomistajaa, jotka yksin tai yhdessä esim. puolisonsa kanssa omistavat metsätilan. Metsätiloja on 350 000 ja näiden keskikoko on 30 hehtaaria. Eläkeläiset ovat ylivoimaisesti suurin metsänomistajaryhmä, seuraavana tulevat palkansaajat ja vasta sitten päätoimiset maanviljelijät. Metsänomistajista on eläkeläisiä liki kolme kertaa enemmän ja palkansaajia liki kaksi kertaa enemmän kuin maanviljelijöitä.

Eli metsätalouden politiikkatoimet, olivatpa ne mitä tahansa, kohdistuvat ensisijaisesti eläkeläisiin ja palkansaajiin.

Luonnollisesti metsänomistajat ovat suurituloisia, kun rahaa puun myynnistä tulee kuin suokuokalla?

Vuonna 2016 suomalaisten veronalaiset tulot olivat keskimäärin 29 000 euroa. Vastaavaan tulotasoon tarvittiin Luken kannattavuuslaskelmien mukaan 250 ha metsää. Tämän kokoluokan metsänomistajia meillä taitaa olla ainoastaan 1 prosenttia. Keskimääräiseltä metsätilalta tulee vuodessa yksi kuukausipalkka ja tästä kuukausipalkasta maksetaan 30 prosentin pääomatulovero.

Kun liki puolet metsänomistajista on eläkeläisiä, metsänomistajien vuositulot ovat alhaisemmat kuin keskimäärin suomalaisilla. Yksiön omistaja Kalliosta on ökyporvari keskimääräisen metsänomistajan rinnalla

Eli valtakunnan hyväosaiset eivät taidakaan olla keskivertoja metsänomistajia.

Metsäomistajat hyödyntävät kestämättömästi metsävarojaan ja viis veisaavat luonnon monimuotoisuudesta tai ilmastonmuutoksesta?

Isolle osalle metsäomistajista luonnonsuojelu ja virkistyskäyttö tärkeimpiä syitä metsänomistukseen. Myös puunmyyntituloja arvostavista metsänomistajista iso osa on niin sanottuja monitavoitteisia metsänomistajia, jotka arvostavat myös muita kuin taloudellisia arvoja.

Neljä viidesosaa metsäomistajista on tyytyväisiä nykyiseen metsälakiin, jonka mahdollistaa erilaiset metsänkäsittelymenetelmät. Liki puolet metsänomistajista on kokeillut tai haluaa kokeilla vaihtoehtoisia metsänkäsittelymenetelmiä. Ja siinä sivussa perhemetsät sitovat puolet Suomen hiilipäästöstä ja aivan ilmaiseksi.

Metsänomistajat taitavat olla juuri se porukka, joka aidosti tekee eniten metsäluonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen eteen! Ja miksi eivät tekisi, kun kysymys on heidän omaisuudestaan ja omista tavoitteistaan.

Edellä esitetty luvut perustuvat Metsänomistaja 2010-tutkimukseen. Luke, Helsingin yliopisto, TTS ja PTT ovat nyt käynnistämässä seuraavaa metsäomistajatutkimusta. Tutkittu tieto on täysin välttämätöntä, jotta politiikkapäätöksiä ei tehdä stereotypioiden ja asenteiden pohjalta.

Perhemetsänomistajien raakapuun tarjonnan varassa pyörii koko tärkein teollisuussektorimme. Edellä kuvatusta rakenteesta huolimatta meillä yksi maailman tehokkaimmista raakapuumarkkinoista, kiitos esimerkiksi metsänhoitoyhdistystoiminnan. Mutta ei hätää, tarpeeksi sekoittamalla ja hämmentämällä markkinatkin saadaan varmasti sekaisin!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaismepit eivät halua EU:lle yhteisiä metsäsääntöjä – "Tiedän, miten paljon suomalainen metsätalous ja metsänhoito kärsisivät"

Stora Enson toimitusjohtajan hurja visio: "Kaikki mitä nyt tehdään fossiilisista raaka-aineista, voidaan tulevaisuudessa tehdä puukuiduista"

EU-edustajat päätetään suurissa kaupungeissa