Vieraskolumnit

Maailma ei pelastu ilmastopopulismilla

Rautatien rakentaminen Jäämerelle olisi ilmastoteko vailla vertaa

Edwin Draken öljynporaajat osuivat 159 vuotta sitten Pennsylvaniassa öljysuoneen, josta tuli maailman ensimmäinen teollisesti kannattava öljylähde. Englannissa James Watt puolestaan oli patentoinut höyrykoneensa 75 vuotta aikaisemmin ja käynnistänyt teollisen vallankumouksen. Ensimmäinen auto patentoitiin vuonna 1886 ja traktori 1892.

Teollisuus ja liikkuminen mullistuivat, mutta hyvinvoinnin myötä myös hiilidioksidipäästömme kasvoivat.

Olemme ilmastonmuutoksen kanssa nyt tosiasioiden edessä. Ihmiskunnan toimet muutokset pysäyttämiseksi ovat olleet riittämättömiä, vaikka asiasta on puhuttu vuosikymmeniä.

Poliittisissa päättäjissä on edelleen denialisteja, jotka kiistävät koko ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen. Valitettavasti tämä saa vastakaikua myös laajoissa kansanjoukoissa, sillä totuutta on hyvin epämiellyttävää katsoa silmästä silmään.

Asiantuntijoiden mukaan peli ei kuitenkaan ole vielä menetetty. Ihmiskunnalla on vielä 30 vuotta aikaa tehdä ratkaiseva muutos fossiilisen energian käytössä. Se on lyhyt aika.

Siksi suomalaistenkin täytyy olla huolissaan ilmastonmuutoksesta. Samalla pitää muistaa, että oman tonttimme olemme hoitaneet kiitettävästi. Miten saadaan myös muut mukaan talkoisiin?

Sipilän hallituksen merkittävimpiä ilmastotekoja on päätös kieltää kivihiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä. Se on kova juttu.

Kiitosten sijaan huomio pyritään kuitenkin kääntämään muualle. Metsiemme hyödyntämisestä yritetään kehittää ilmasto-ongelmaa, vaikka asiantuntijoiden perusviestin mukaan ne toimivat suunnitellulla käytöllä merkittävänä hiilinieluna.

Asiantuntijoiden ratkaisu ilmaston lämpenemiseen taas on yksiselitteisesti päästöttömän ydinenergian lisääminen ja sähköajoneuvojen tuominen laajamittaisesti liikenteeseen. On paradoksaalista, että ympäristöliikkeet eivät näitä tieteellisiä tosiseikkoja hyväksy.

Energiantuotannossa on edistettävä uusiutuvia ratkaisuja, mutta ne eivät yksistään voi ongelmiamme ratkaista. Mylly kun ei vaan pyöri tuulettomalla kelillä. Ei vaikka vihreiden puoluetoimistolla kuinka pompittaisiin tasajalkaa ja huudettaisiin ydinenergian vastaisia iskulauseita.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan on kaikkien kulutusvalintojemme summa. Maailma ei pelastu pelkkiä tuulimyllyjä rakentelemalla, vaan luomalla kokonaisvaltaisia vähäpäästöisiä energiaratkaisuja.

Ihmisten syyllistäminen esimerkiksi lihansyönnistä on samoin turhaa, sillä lihaakin voi syödä ekologisesti.

Kannattaa aloittaa siirtämällä kulutus kokonaan kotimaiseen. Matkailuelinkeinoa ei pidä tappaa lentoverolla vaan tukemalla vähäpäästöisillä koneilla liikennöintiä. Rautatien rakentaminen Jäämerelle olisi ilmastoteko vailla vertaa.

Taistelua ei voiteta populistisilla ratkaisuilla vaan katsomalla kokonaisuutta, jossa ilmaston lisäksi vaakakupissa pidetään myös taloudellinen hyvinvointi. Vain näin saadaan ilmastoteoille sosiaalinen hyväksyntä.

Meidän on määrätietoisesti ja ennakkoluulottomasti kehitettävä energiaratkaisujamme vähäpäästöisemmiksi. Neuvostoaikaisiin ratkaisuihin, kuten vesivoimaan, ei kuitenkaan pidä tukeutua.

Suomen merkittävää ilmasto-osaamista taas on tarjottava ulkomaille, ja meidän on edistettävä ilmastonmuutoksen torjunnassa ennen kaikkea globaaleja ratkaisuja. Tässä kysymyksessä meitä kuunnellaan maailmalla.

Politiikassa olisi myös hyvä muistaa, että mikäli suljetaan aina ovi aikaisemmilta virheiltä, jää totuus oven taakse. Kaikilla meillä on peiliin katsomisen paikka. Jos uskallamme tehdä sen, olemme yhdessä hyvällä tiellä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijä avautui pellollaan ilmastonmuutoksesta ja sai jättiyleisön: "Ihmiset alkavat saada kyllikseen tyylistä, millä punaisesta lihasta puhutaan"

Kulmuni mukaan keskustan puheenjohtajakisaan

Mikko Kärnä haluaa pohjoismaisen ruokavalion UNESCO:n kulttuuriperintöluetteloon: "Lumen ja jään keskellä kasvaneille kansoille lihan sekä kalan hyödyntäminen on ollut välttämätöntä selviytymisen kannalta"