Vieraskolumnit

Vesiasioita

Elämän peruselementti, vesi, jakautuu pallollamme äärettömän epätasaisesti.

Monetkaan tämän maailman asiat eivät jakaudu tasaisesti. Jotkut kokevat tekevänsä melko helppoa mutta merkityksetöntä työtä, toiset uupuvat merkityksellisen työn runsauteen.

Myös elämän peruselementti, vesi, jakautuu pallollamme äärettömän epätasaisesti. Yhä laajemmat alueet kärsivät kuivuudesta, mutta meillä holvataan juomakelpoista vettä viemäreihin. Pelkästään yhden päivän aikana suomalaiset vetävät vessoista alas vettä sellaiset litramäärät, että se riittäisi poistamaan miljoonien janon tai kastelemaan valtavat pellot.

Tuntemani mies käy kesäisin puun juurella ja sanoo joka käynnillä säästävänsä viisi litraa pohjavettä. Itsekin olen ruvennut muuttamaan vessakäyttäytymistäni. En vedä vessaa jokaisen pienen tarpeen jälkeen. Tuntuu oikealta säästää vähän vettä edes omalta pikkuruiselta osaltaan.

Rakentamaamme korkeaan elintasoon kuuluvat kuitenkin tietyt käsitykset puhtaudesta ja hygieniasta, myös näistä vessa-asioista. Kun eräässä julkisessa vessassa tulin tehneeksi samoin kuin kotona, oven takana vuoroaan odottanut nainen loi minuun suorastaan hyytävän katseen. Hänhän ei ollut kuullut vessaa vedettävän. Mentyään koppiin hän veti sen heti ja ryhtyi vasta sitten omalle asialleen.

Mietin, mitenkähän tuo nainen olisi käyttäytynyt ulkohuussissa, jotka olivat maaseudulla varsin tavallisia vain viisikymmentä vuotta sitten. En kaipaa huussiaikaa, mutta toiseen äärilaitaan olemme vedenkulutuksessa kulkeneet. Vettä lotrataan usein täysin ajattelematta. Kuiva kesä laski pohjavesiä ja muistutti, että vesi ei ole meilläkään itsestäänselvyys.

Kansainvälisissä urheilukilpailuissa jaettiin vesipulloja ”tap water” -kylttien alla. Suomalaisen hanaveden markkinointi oli omiaan muistuttamaan, millaista aarretta hanoistamme juoksee.

Myös vertausten mestari Jeesus puhui vedestä. Hän sanoi kaivolla olleelle naiselle, että tavallista vettä juovalle tulee jano aina uudestaan. Hän itse sanoi tarjoavansa elävää vettä, jota juova ei tule janoiseksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pitäisikö uskon olla yksityisasia?

Jaettu hyvä

Hengähdyspaikka: Muistini jäljillä