Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Gastronomista magiaa

Eveliina Kutila: "Tietyt ruokalajit täytyy nauttia tietyissä olosuhteissa, jotta makuelämys olisi täydellinen."

En ikinä halua tietää ravintoloiden reseptejä. Ei tulisi mieleenikään kokeilla kotona tiettyjä lempiannoksiani, joita syön vain ja ainoastaan ravintoloissa. Eivät ne kuitenkaan maistuisi samalta. Ei vaikka saisi keittiömestarilta alkuperäisen ohjeen mukaansa.

Tietyt ruokalajit täytyy nauttia tietyissä olosuhteissa, jotta makuelämys olisi täydellinen. Eikä kyse ole vain siitä, että gourmetravintolan kokki heittää annokseen jonkin salaisen ainesosan, jonka vuoksi ruoka ei maistu kotona tehtynä samalta. Yksinkertaisesti on vain olemassa ruokia, jotka ovat leimautuneet tiettyihin paikkoihin, joista ruokaan imeytyy jotain kummallista gastronomista magiaa.

Maagisten ruokalajien joukkoon kuuluu sekä itse kokattuja että maailman ravintoloissa nautittuja ruokia. Mökillä alkeellisissa oloissa tehty pussipasta maistuu herkulliselle, mutta kotona saman ruuan maku on lähinnä teollinen. Kotiterassin grillissä paistettu hiillosmakkara ei ole samana päivänä vertailtavissa mökillä takassa tai ulkona laavulla hitaasti hiilloksella käristettyyn makkaraan.

Varmasti moni meistä on matkoillaan nauttinut jotain aivan törkeän hyvää ruokaa ja joutunut pettymään kotioloissa samaa kokeillessaan. Omassa keittiössä tehty pad thai ei maistu millään ilveellä samalta kuin pienessä muovituolibaarissa thaimaalaisella rannalla. Cappuccino suomalaisessa kahvilassa ei ole sama asia kuin italialaisessa korttelikuppilassa. Tunnelma ei ole sama, ja sehän se on puoli ruokaa.

Ehkä samasta syystä vaihto-oppilasvuodelta makumuistoiksi jääneet Burger King ja Taco Bell eivät vihdoin Suomeen saavuttuaan enää iske makunystyröihin yhtä kovaa kuin silloin. 

Lue lisää

Taukopaikoilla ja tuvilla toimii erämaan tärkeä tietotoimisto – retkeilyn hiljainen tieto siirtyy vain kokemuksen kautta

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Vanhempina seuraamme ruutuaikaa määrällisesti ja laadullisesti sekä niuhotamme sovellusten, pelien ja elokuvien ikärajoista – Välillä tuntuu, että olemme ainoita

Kirja on aina kutsuttu vieras – lukija tekee itse aloitteen tarttuessaan kirjaan