Vieraskolumnit

Me tuomme Euroopan Helsinkiin

EU:n pitää keskittyä olemaan suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa.

Kun laskeutuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle, näkee kiitoradan ja moottoritien lisäksi lähes pelkkää metsää. Kun taas laskeutuu lähes mille tahansa läntisen tai keskisen Euroopan kaupungin lentoasemalle, näkee tiheää asutusta ja hyvin hoidettua peltoalaa.

Me Suomessa tiedämme, että harva-asutus yhdistettynä laajaan pinta-alaan tarkoittaa erityisiä haasteita mutta myös mahdollisuuksia. Jotta muut eurooppalaiset ymmärtäisivät Suomen erityispiirteitä, heidän on tiedettävä jotakin siitä, mitä Suomessa eläminen tarkoittaa.

Yli 2 000 keskeistä eurooppalaista vaikuttajaa näkee ensi viikolla uusimaalaista metsää laskeutuessaan Helsinki-Vantaalle.

Euroopan kansanpuolueen puoluekokous, kongressi, tuo Suomeen eurooppalaisten valtioiden päämiehiä ja -naisia, komissaareja, parisataa meppiä sekä komission, neuvoston ja parlamentin puheenjohtajat.

Minä ja kokoomus pidimme eurooppalaisen kattopuolueemme kongressin saamista Suomeen niin tärkeänä, että teimme kampanjan vakuuttaaksemme eurooppalaiset ystävämme siitä, että kongressi kannattaa järjestää juuri Helsingissä.

Me onnistuimme siinä, ja nyt kokoomus tuo Euroopan Helsinkiin.

Kongressi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä Suomea tunnetummaksi eurooppalaisille vaikuttajille.

Tapaan kongressin yhteydessä komission puheenjohtaja Junckerin, pääministereitä ja puoluejohtajia sekä ystäväni, maatalouskomissaari Hoganin, ja parlamentin maatalousvaliokunnan jäseniä.

Maatalouskomissaarille ja maatalousvaliokunnan jäsenille kerron Suomen tavoitteista yhteisen maatalouspolitiikan uudistamiseksi. Maatalouspolitiikan tavoitteita on selkiytettävä ja tuottajille on annettava enemmän tilaa toteuttaa niitä.

Maaseudun kehittämisrahaston osuus EU:n budjetista on tärkeä säilyttää kohtuullisena, jotta ilmastonmuutoksen hillintään ja ympäristönsuojeluun liittyvät tavoitteet eivät vesity.

Kongressissa keskustellaan eurovaaleista ja siitä, millaista näkemystä EU:n tulevaisuudesta EPP tarjoaa eurooppalaisille.

Minusta EU:n pitää keskittyä olemaan suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Suuria asioita ovat kestävä kasvu, ilmastonmuutoksen hillintä, muuttoliikkeen hallinta sekä turvallisuus ja puolustus.

Pieniä asioita ovat pikkutarkat määräykset siitä, miten tuottajien pitäisi asiansa tiloillaan hoitaa.

Kongressissa valitaan kärkiehdokas eli EPP:n ehdokas komission puheenjohtajaksi. Ehdolla ovat Euroopan investointipankin varapuheenjohtaja, entinen pääministeri Alexander Stubb ja EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber. Asetelma on kuin Suomi–Saksa-jalkapallo-ottelussa.

Kävi vaalissa niin tai näin, Suomi on voittanut joka tapauksessa. Euroopan suurimman puolueen vaalissa komission puheenjohtajaehdokkaaksi on mukana uskottava, pienen Suomen ehdokas.

Alexin ehdokkuuden myötä eurooppalaiset arvot ovat olleet eurooppalaisten medioiden otsikoissa jo monta viikkoa.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ilmoitus luopua puolueensa puheenjohtajuudesta on merkittävä uutinen EU:lle.

Merkel on päättäväisesti puolustanut EU:ta ja sen arvoja silloinkin, kun se ei ole ollut hänelle itselleen poliittisesti edullisin vaihtoehto.

Merkelin ilmoitus kuitenkin alleviivaa entisestään sitä, että EU:n puolustaminen ei voi olla yhden ihmisen varassa.

EPP-kongressissa aion kantaa oman korteni kekoon ottamalla kantaa eurooppalaisen yhteistyön puolesta ja kannustamalla muita EPP-puolueita tekemään samoin. Pieni Suomi Euroopan perällä häviäisi kaikkein eniten, jos EU:n asema maailmassa heikkenisi.

Lue lisää

Poliitikolla oikeus saada arvostusta

Kokoomuksen Orpolle tehtiin pallolaajennus – sairauslomalla heinäkuun loppuun asti

Orpo: Sote-uudistuksen vaikutukset suurille kaupungeille ovat erittäin huonot

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"