Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Joulussa parasta on

Eveliina Kutila: Eivät joulumuistot lahjoista synny.

Jouluinen ostoshysteria on aaltoillut Suomen yli marraskuun puolivälistä alkaen. Ulkomailta tuodut kaupan kasvun vauhdittamiskampanjat muistuttavat meitä jokaista joulun iloisesta kulutusjuhlasta.

Erilaisia kampanjoita tulvii joka suunnasta niin, että vastareaktio ei yllätä. Viikon ajan kestänyt kaupan musta perjantai tuntuu lähes irvokkaalta, kun samaan aikaan maailman meret täyttyvät muovista ja Jemenissä lapsia kuolee nälkään.

Oletan, että suurin osa kampanja-alennuksella myydyistä tuotteista päätyy pukinkonttiin. Niistä lahjoistako joulun tunnelma ihmisillä syntyy? Mitä enemmän, sitä tunnelmallisempaa?

Keräsimme työpaikan joulukalenteria varten eri-ikäisiltä vastauksia kysymykseen mikä joulussa on parasta. Muutamassa lasten vastauksessa mainittiin lahjat. Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että parasta joulussa on yhdessä olo, hyvä ruoka ja kiireettömyys.

Eivät joulumuistot siis lahjoista synny. Vai kuinka moni muistaa mitä minäkin vuonna kääreistä on paljastunut? Kun muistelen menneitä jouluja, yhtä lukuun ottamatta hyvät joulumuistot eivät liity millään tavalla lahjoihin. Lahjoihin liittyvä muisto teinivuosiltakin liittyy enemmän siihen, kuinka hauskaa meillä oli, kun esittelimme niitä toisillemme jokainen omalla vuorollaan.

Ei minulla ole mitään lahjoja vastaan. Päinvastoin. Minusta on ihana muistaa ihmisiä lahjoilla, jotka on mietitty juuri heitä varten. Ilahdun itsekin lahjojen saamisesta. Mutta toisin kuin vallitsevan kulutushysterian keskellä voisi kuvitella, ne eivät ole pääasia joulussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miljoona virkaa: On typerämpiäkin tapoja hassata aikaa ja rahaa

Miljoona virkaa: Lattusen Väinö

Miljoona virkaa: Lapsiperheen tautiaallolla on myös hopeareunus