Vieraskolumnit

Pekan pyssystä: Luikkiiko nuoriso käpykaartiin?

Pekka Ervasti: Alle 25-vuotiaissa maanpuolustustahto näyttää luhistuneen vuodessa 17 prosenttiyksikköä.

Kun kokoomuksen entiseltä kansanedustajalta Olli Nepposelta kysyi eduskunnan käytävällä: ”Mitä kuuluu?”, evp. kenraali vastasi ytimekkäästi: ”Kuolla kuuluu!”

Karu kadettihuumori istuu kenraalissa yhtä tiukassa kuin vankka maanpuolustushenki.

Tuoreimman Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tilaaman mielipidemittauksen perusteella tahto puolustaa Suomea epätoivoiseltakin näyttävässä tilanteessa olisi Nepposta lukuun ottamatta hapertumassa.

Näin mittausta äkkiseltään tulkittiin mediassa.

Luvut näyttävätkin hätkähdyttäviltä: alle 25-vuotiaissa maanpuolustustahto näyttää luhistuneen vuodessa 17 prosenttiyksikköä, 66 prosentista 49 prosenttiin!

Tutkimuksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja toppuutteli kauhistelijoita jo mittauksen julkistamistilaisuudessa. Asiantuntijan mielestä kannattaisi odottaa paria seuraavaa selvitystä ennen kuin nuoriso julistetaan käpykaartilaisiksi.

Turjan varoitus tuli pari sekuntia myöhässä. Ensimmäiset kauhistelevat tviitit räjähtelivät jo bittiavaruudessa.

Tutkimuksen toinen kysymys rauhoitti yleistä paniikkimielialaa: ”Olisitteko itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjenne ja taitojenne mukaan?” 84 prosenttia vastasi myöntävästi.

Kahden kysymyksen vastausten jakautumisessa on selvää ristiriitaa. Ehkä todellakin kannattaa odotella vielä vuosi tai pari ja katsoa sitten, mille tasolle yleinen maanpuolustustahto asettautuu.

Vaikka suomalaista maanpuolustus- ja turvallisuuspoliittista keskustelua käydään syvällä vanhoissa poteroissa, pientä liikettä näyttää silti tutkimuksen valossa tapahtuneen.

Keskustelu asevelvollisuuden ulottamisesta koskemaan myös naisia – tai ainakin jonkinlaisen kansalaispalveluksen ulottaminen sekä miehiin että naisiin, näyttää nostavan päätään.

Itselläni on aina vaikeuksia motivoitua vakavahenkiseen tasa-arvokeskusteluun sellaisen henkilön kanssa, joka ei ole suorittanut pakollista ase- tai siviilipalvelusta.

Nyt näyttää siltä, että jonkinlainen universaali kansalaispalvelusvelvollisuus saa kannatusta jopa odottamattomalta suunnalta: vihreiltä. Vihreistä peräti 64 prosenttia on sitä mieltä, että yleinen kansalaispalvelus saattaisi olla paikallaan molemmille sukupuolille.

Tämä lienee ainoa asia, jossa vihreät ja perussuomalaiset ovat samaa mieltä. Myös 64 prosenttia persuista suosittaa yleistä kansalaispalvelusta.

Kiinnostavaa nähdä, mihin nämä luvut asettuvat ensi vuoden mittauksessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voi sateentekijöitä!

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?

Kilpavarustelua erämaassa