Vieraskolumnit

Kotimaisen ruuan arvostus näkyy jouluna

Tavoite on, että suomalaisen ruoka olisi hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä.

Suomalaisesta kinkusta saattaa olla ensi vuonna pulaa, tiedotti maa- ja metsätalousministeriö vastikään. Arviolta joka kymmenes sikatila on lopettamassa tulevana vuonna.

Tämä on vakava viesti suomalaisen maatalouden tilanteesta. Monilla tiloilla on pinnistelty pitkään.

Tällä hallituskaudella alkuperämerkintöjen, viennin, julkisten hankintojen, norminpurun ja reilumpien markkinoiden eteen on tehty lujasti töitä. Kiviä käännetään kauden viimeiseen työpäivään asti.

Kuivuuspaketin kriisitukia pannaan toimeen nopealla aikataululla. Maatalouden tilannetta helpotetaan liki 90 miljoonan euron lisäyksillä ensi vuoden budjetissa sekä valtiontakauksilla maksuvalmiuslainoille.

Uusi elintarvikemarkkinalaki astuu voimaan ja kitkee kiellettyjä kauppatapoja ruokaketjusta. Vuorineuvos Reijo Karhinen luovuttaa tärkeän raporttinsa maatalouden kannattavuudesta alkuvuodesta.

Juuri julkaistu keskustan ruokalinjaus viitoittaa tietä useiden vuosikymmenten päähän.

Vastuullisen ilmastotyön on luotava viljelijälle uutta liiketoimintaa ja mahdollisuuksia. Sen sijaan ilmastonmuutosta hillitsevä työ ei voi olla lisäkuluja tuova rasite.

Keskustan tavoite on, että suomalaisen ruoka olisi hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä. Tähän voimme päästä, kun sidomme hiiltä peltoon, käytämme uusinta teknologiaa ja tuotamme biokaasua.

Keskusta ehdottaa, että perinteisen lounasruokailun lisäksi kouluruokailua on laajennettava kerran päivässä tarjottavaan terveelliseen välipalaan.

Julkisissa keittiöissä on kotimaisen ruuan lisäksi edistettävä lähiruuan, luomun, antibiootittoman lihan ja kasvisten kulutusta. Kuntien, maakuntien, valtion ja sen virastojen on kirjattava vastuulliset ruokahankintakriteerit omiin strategioihinsa.

Tuotteiden alkuperä on tuotava selkeästi näkyviin myös julkisissa keittiöissä ja työpaikkaruokaloissa.

Viljelijöiden jaksamista on tuettava entistä paremmin. Tämän vuoksi lomitusjärjestelmä on ensi kaudella uudistettava.

Maatilojen investointitukien ja lainarahoituksen saanti on turvattava. Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera on säilytettävä työkaluna rahoittaa maatilojen investointitukia.

Seuraavan hallituksen on löydettävä ratkaisu sille, että maatalouden investointituet pystytään turvaamaan yli hallituskausien.

Keskusta haluaa, että pitkällä aikavälillä Suomessa saadaan käyttöön samat tukivälineet koko maassa. Viljelyoloihin ja maantieteeseen perustuvaa kompensaatioita on tehtävä myös jatkossa eri alueiden välillä.

Lisäksi EU:n vaatimuksesta poistettu luopumistukijärjestelmä on korvattava uudella seuraavan ohjelmakauden alkaessa.

Luopumistuen tilalle on uudella ohjelmakaudella otettava käyttöön tilakaupan yhteydessä maksettava perehdytyskorvaus, jolla edistettäisiin tilojen siirtymistä nuorille sukupolville.

EU:n tulevasta budjetista päätetään todennäköisesti Suomen puheenjohtajakaudella syksyllä 2019. Maatalouden rahoituksen puolustaminen on silloin keskiössä.

Nyt joulun aikana ruokapöydät katetaan kotimaisella lähiruualla. Joulupöydät tuovat selkeästi ilmi sen, että me suomalaiset arvostamme kotimaista puhdasta ruokaa ja kunnioitamme viljelijöiden työtä.

Toivotan suomalaisille levollista joulun aikaa! Ajattelen, että tärkeintä joulussa on rauhoittuminen ja yhdessäolo rakkaimpien kanssa. Antakaa aikaa toisillenne – perheillenne ja läheisillenne.

Monelle ihmiselle joulutervehdyksesi tai piipahduksesi kylässä merkitsisi elämässä erityisen paljon ja nujertaisi yksinäisyyden kokemusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman onnellisin keskusta ja punamulta

Näihin puolueisiin suomalaiset luottavat

Keskustalla hyvät syytolla mukana hallituksessa