Vieraskolumnit

Passipaikalla: Hiljaiset sankarit

Pekka Alarodun mukaan valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajat ovat usein vanhoja harmaita miehiä.

Budjetin lopullisessa käsittelyssä eduskunnan eteen nousevat uudet sankarit.

Valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajat ovat usein vanhoja harmaita miehiä. Heillä ei ole yleensä tarvetta esiintyä suuna päänä kyselytunneilla, mutta heidän budjettimietintöön lisäämällä ”ja”-sanalla saattaa olla uskomaton merkitys. Todellisia vallankäyttäjiä siis.

Jaostojen puheenjohtajat valitaan vaalikauden alussa. Silloiset neljä suurinta puoluetta saivat kukin kaksi puheenjohtajuutta. Tällä viikolla perussuomalaiset Mika Niikko ja Toimi Kankaanniemi esittelivät tyynesti salissa monen pääluokan asioita, vaikka puolue on ajautunut oppositioon. Ministerit kuuntelivat nöyrinä.

Maatalousjaoston vetäjä Harry Wallin (sd.) puolustaa lujasti maatalouspääluokkaa. Pia Viitanen (sd.) löytää hallituksen sivistys- ja tiedepolitiikasta yllättävän paljon myönteistä, mikä hänen normaaliin salikäyttäytymiseensä tottuneesta tuntuu koomiselta.

Kauko Juhantalo (kesk.) vetää työ- ja elinkeinoasiat rutiinilla. Verojaostoa keskusta on kierrättänyt. Ankkurisuutta viilettää Esko Kiviranta.

Markku Eestilän (kok.) liikennejaosto joutui taas kateellisten hampaisiin joululahjateiden vuoksi. Asunto- ja ympäristöjaoston Timo Heinosen (kok.) suulaus oli tarpeen, kun muotiasioihin kaivattiin lisää rahaa.

Budjetin valmistumisen kapellimestareina toimivat tietysti valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) ja varapuheenjohtaja Ville Vähämäki (ps.).

Budjetin palautuksen yleiskeskustelussa koko hallitus tuomittiin alimpaan kattilaan. Pääluokkakäsittelyssä yksittäisiä ministereitä kehuttiin ilman mitään rajoja. Esimerkiksi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) keinui Katowice-hybriksen kantoaallossa.

Joku hämmästeli ristiriitaista menoa. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen oikaisi innoissaan, ettei tämä ole teatteria, vaan tämä on politiikkaa.

Mitä eroa siinä lienee?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Yli puolet keskustan kannattajista suhtautuu kielteisesti hallituksen menonlisäyksiin

Näihin puolueisiin suomalaiset luottavat

Petteri Orpo piirijohtajien tuesta: "Antaa voimia ja uskoa tulevaan"