Vieraskolumnit

Hellan kulmalla: Voileipä ja sen väli

Briteistä kannattaa lainata ennakkoluuloton voileipäasenne ja yhdistää se upeisiin kotimaisiin leipiin.

Oi Britannia, voileipien luvattu maa! Britit syövät voileipiä tarpeen mukaan aamiaiseksi, lounaaksi, välipalaksi ja illalliseksi. Leipien väliin tungetaan melkein mitä vain.

Voileipiä pääsevät haastamaan vain erilaiset pasteijat, ja niidenkin täytteeksi tungetaan melkein mitä vain. Ruokalajeja yhdistää helppo kuljettaminen. Niitä kelpaa nautiskella englantilaisissa puistoissa, kun kassiin pakkaa myös teetermoksen.

Kinkun, juuston ja muiden tuttujen täytteiden lisäksi britit käyttävät voileivissään muun muassa munia, pekonia, erilaisia juureksia ja vihanneksia sekä kaloja ja katkarapuja. Melkein mistä vain saa mehevän täytteen majoneesia lisäämällä.

Itselleni epähoukuttelevimmat voileivät ovat syntyneet leivästä ja perunasta.

Miten kukaan voi syödä valkoista höttöä, jonka sisään on tungettu voita ja sipsejä tai ranskanperunoita? Ei sitä lautasmalliin tottunut ymmärrä. Britanniassa sipsivoileipä on kuitenkin monien tuntema herkku.

Oi Suomi, leipien luvattu maa! Briteistä kannattaa lainata ennakkoluuloton voileipäasenne ja yhdistää se upeisiin kotimaisiin leipiin. Kun juuston ja leikkeleiden kovaa rasvaa ja suolaa karsii, saa täysjyväleivistä superterveellisiä aterioita.

Oma suosikkini on ruisleivän täyttäminen valmiilla coleslaw- eli kaaliporkkanasalaatilla. Kannattaa kokeilla myös punajuurisalaattia, pikkelöityjä punasipuleita ja marinoituja silakoita. Yhdessä ja erikseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellan kulmalla: Nakkisalaatti on kesän varma hitti

Pavut poksahtelevat pahasti mahassa, silloin maapallo unohtuu

Maailman hienoimmat munkit