Vieraskolumnit

Hellan kulmalla: Allergiakokkina kerran vuodessa

Heli Virtanen: Kuopuksen kummit ovat kyllä hoitaneet tehtävänsä erinomaisesti, mutta silti kerran vuodessa harmittaa. Se on hetkeä ennen lapseni syntymäpäivää.

Kun valitsimme kummeja nuoremmalle lapsellemme, sattui emämoka. Kummit ovat kyllä hoitaneet tehtävänsä erinomaisesti, mutta silti kerran vuodessa harmittaa. Se on hetkeä ennen lapseni syntymäpäivää.

Kummien perheessä on nimittäin keliakia, siihen liittyvä laktoosi-intoleranssi sekä kala-, kananmuna-, maito- ja pähkinäallergiat. Lista ei ehkä näytä tässä pahalta, mutta yritäpä leipoa jotain yhtä aikaa munatonta, maidotonta ja gluteenitonta! Äläkä unohda, ettei leivonnaisissa saa olla myöskään pähkinää.

Joku leipoisi synttäreille yhden gluteenittoman kakun ja toisen munattoman ja maidottoman piirakan, mutta olen pitänyt kunnia-asiana, että kaikki juhlavieraat voisivat maistaa mahdollisimman monta sorttia.

Ristiäisiin oli pakko pyytää kummitädiltä suklaakakun resepti. Vähitellen allergialeivonnaisten repertuaarini on laajentunut.

Kummienkin perheessä kokkailu on helpottunut. Allergiat eivät ehkä ole hellittäneet, mutta juuri nyt munaton ja maidoton vegaaniruokavalio kiinnostaa monia. Niinpä netti ja uudet keittokirjat ovat pullollaan ohjeita, jotka eivät sisällä munaa eivätkä maitoa. Gluteenittomien jauhojen käyttö vaatii leivontaohjeiden soveltamista, mutta ilmeisesti siihenkin oppii säännöllisesti harjoittelemalla.

Aina synttäreistä selvittyäni sympatiani ovat kuitenkin hetken allergiaperheiden puolella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellan kulmalla: Nakkisalaatti on kesän varma hitti

Pavut poksahtelevat pahasti mahassa, silloin maapallo unohtuu

Maailman hienoimmat munkit