Vieraskolumnit

Jälkiviisasta kiihkoa

Molemmat perussuomalaisryhmät hyödyntävät kiihkoa kilpaa.

Kyselytunti keskittyi viime viikolla kansalaisten rauhoitteluun. Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla haluttiin laajentaa näkökulmaa raiskaavista maahanmuuttajista itse ongelmaan eli lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin.

Molemmat perussuomalaisryhmät hyödyntävät kiihkoa kilpaa. Leena Meri (ps.) vaati kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita säilöön. Simon Elo (sin.) palauttaisi kaikenlaisiin oloihin perustuslain estämättä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vakuutti, ettei Suomessa rangaista syyttömiä ihonvärin tai kansalaisuuden perusteella.

Monet muistavat varoittaneensa jo 2015, kun pakolaisaalto oli korkeimmillaan. Syksyn 2015 kyselytunneilla aiheesta puhuttiinkin usein, mutta vain loppupuolen jämäminuuteilla. Antti Rinteen SDP jauhoi joka viikko kiky-sopimusta ja pakkolakeja vastaan.

Usein äänessä oli RKP. Esimerkiksi Joakim Strand kiirehti työlupia, jotta Pohjanmaan kasvihuoneet saisivat lisää väkeä. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen arveli, että tulijat saattavat olla Suomen ikärakenteelle eduksi.

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on vuosien mittaan kenties ahkerimmin pohtinut palautusten ongelmia. Hallituspuolue perussuomalaisten Mika Raatikainen (ps.) halusi vapautua liikkumista helpottavasta Schengen-sopimuksesta.

Valpas varaedustaja Mikko Kärnä (kesk.) paheksui, kun Ruotsin rautatieyhtiö SJ tarjosi pakolaisille vapaan matkan maan läpi Suomen rajalle. Kohta alkoi myös Venäjän raja vuotaa.

Samana syksynä 2015 ulkoministeri Timo Soini (ps.) julisti eduskunnalle, että Syyrian johtaja al-Assad ei voi jäädä paikalleen, koska hän on sotarikollinen. Sitä linjaa Yhdysvallat silloin edusti.

Nyt Yhdysvallat on lähdössä Syyriasta, mutta al-Assad vain jatkaa. Pian lähtee ministeri Soinikin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tilit tasan

Passipaikalla: Apparaatin suunta kääntyi

Edustajatoverit tervehtivät Sampo Terhoa kuin tuonelasta palannutta sukulaista