Vieraskolumnit

Hengähdyspaikka: Holotna

Salla Autere: "Ravitse mieltäsi lämpimillä asioilla: rakastavilla ihmissuhteilla, sisukkuudella, kupillisella kaakaota."

Olen tänä talvena oppinut sanan holotna. Se on suomennettu murresana venäjänkielen holodnyi-sanasta, ja se tarkoittaa palelua ja vilua. Sellaista kylmyyttä joka on sisällä, omassa kehossa.

Tuota sanaa ei käytetä kuvaamaan vaikka ulkolämpötilaa, vaan nimenomaan oman kehon kylmyyttä, tuota epämiellyttävää oloa kun on palelluttanut itsensä.

Olen vallan ihastunut tuohon sanaan, sillä se sopii mielestäni hyvin kuvaamaan juuri sitä tunnetta kun hampaat kalisee yhteen tai varpaat ovat aivan jääkalikat. Se kuulostaakin ihan siltä, että paleltaa. Hirveä holotna.

Tämä talvi on varmaan saanut yhden jos toisenkin tuntemaan holotnaa. Täällä Oulun korkeuksilla on ollut ainakin viime viikkoina niin jäätävän kylmä, että ulkoillessa tuntuu, että pakkanen pääsee aina jostain raosta toppavaatteiden alle ja jäädyttää aivan ydintä myöten.

Ja kun on kunnolla palelluttanut itsensä, niin vilu jatkuu pitkään, vaikka pääseekin sisälle lämpimään.

Sisäistä kylmyyttä on myös toisenlaista. Sellaista holotnaa, joka ei ole aiheutunut liian kevyestä vaatetuksesta, vaan etääntyneistä ihmissuhteista, heikosta itsetunnosta tai yksinäisyydestä. Se on sellaista sisäistä palelua, johon ei auta villasukat tai saunassa käynti. Ontto, tyhjä, paha olo. Hirveääkin hirveämpi holotna.

Tammi- ja helmikuut ovat vuoden raskaimpia kuukausia monelle suomalaiselle. Pimeys, kylmyys, erääntyvät laskut joululta ja lomien aiheuttamat kriisit ihmissuhteissa tuovat sellaista kylmyyttä, joka ei hetkessä katoa.

Mutta hankeen ei saa jäädä makaamaan. Kehoonkaan lämpö ei palaa, ellei tee asialle jotain. Ellei mene sisälle, pue enemmän vaatetta, lämmitä saunaa, niin huulet alkavat pian sinertää.

Samoin on mielen holotnan kanssa. Jos antaa sille luvan jäädä asumaan, niin sehän jää ja tekee pahimmillaan ikiroudan sisimpäämme.

Voimaa siis sinulle holtonan kanssa taistelevalle. Ravitse mieltäsi lämpimillä asioilla: rakastavilla ihmissuhteilla, sisukkuudella, kupillisella kaakaota. Anna lämmön palata. Taistele sen puolesta, että rakkaus palaa vaikeaan ihmissuhteeseen, luota siihen, että pian kevätaurinko alkaa lämmittää.

Kylmän jälkeen lämpö tuntuu taas entistä ihanammalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hengähdyspaikka: Rauhoittava mökä

Hengähdyspaikka: Kuopus ihasteli haltioituneena pajukkoa – ja siitä asenteesta voisi ottaa oppia

Keskustelun kipukohta