Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Eläköön höntsälätkä!

Eveliina Kutila: "Jos hiihtäjiltä saa kuulla juttuja laturaivosta, niin täällä ei ole jääraivosta merkkiäkään. Päinvastoin."

”Tuutteks te pelaan?”

Olen kuopuksen kanssa saanut juuri luistimet jalkaan, kun luistelukentällä jo sirklaavat isommat pojat tulevat kyselemään lätkäkiinnostustamme. Lapsi innokkaana pelimiehenä nappaa saman tien mailan ja luistelee maalien luo: ”millä joukkueilla pelataan?”. Pojilla on pelit käynnissä jo ennen kuin ehdin itseni könytä penkiltä seisomaan.

Meillä on onni ja ilo asua vain muutaman sadan metrin päässä lähimmästä luistelukentästä. Ehkä juuri siitä syystä sinne tulee myös lähdettyä aika usein jälkikasvun kanssa. Myös sellaisina arki-iltoina kun päiväkoti-, koulu- ja työpäivän jälkeen sohva houkuttelisi enemmän.

Kenttä on talvi-iltaisin todellinen kaupunginosan keskipiste. Sekaan mahtuu niin isompia kuin pienempiä luistelijoita. Osa pienimmistä on elämänsä ensimmäistä kertaa luistimilla, osa aikuisista ehkä jopa entisiä harrastajia. Sulassa sovussa kaikki mahtuvat samalle jäälle.

Jos hiihtäjiltä saa kuulla juttuja laturaivosta, niin täällä ei ole jääraivosta merkkiäkään. Päinvastoin. Kentällä on lähes joka ilta käynnissä lätkäpelit höntsähengessä. Mukana on pieniä ja isoja poikia, usein myös muutama aikuinen, joista kaikki eivät taida edes olla luistelemassa olevien lasten vanhempia.

Parasta on se, että kaikki otetaan peliin tasaveroisesti mukaan. Yläkouluikäisten poikien jaloissa viipottavat päiväkoti-ikäiset korvaavat innokkuudellaan sen, mitä taidoissa on vielä harjoittelemista.

Aina pelit eivät ole tasaisia ja isot unohtavat ottaa pienemmät pelaajat huomioon pyörittäessään kiekkoa taitavasti. Silloin juniori lähtee jäältä kotiin kyynel silmässä, kun jäi ilman maalintekopaikkoja. Välillä taas kentältä tuleva pieni mies höpöttää pitkälle yöunille asti jälkipelejä.

Kävi peleissä niin tai näin, niin seuraavalla kerralla edelliset pelit on unohdettu ja vastaus alun kysymykseen on aina ”kyllä”.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tavarakaaos kuriin – unelmissa vain

Kasin koulupäivät ovat parasta pikkukoululaiselle

Miljoona virkaa: Horisonttia kohti