Vieraskolumnit

Päästääkö Soini siniset pahasta?

Uudellemaalle keskitetään koko kärkikööri, jotta saadaan imuroitua jättivaalipiiristä joka ikinen koditon joutoääni.

Missä kaksi ratikkaa Helsingissä kohtaa, ne pysähtyvät vierekkäin ja kuljettajat veivaavat ohjaushytin ikkunan auki voidakseen vaihtaa ajatuksia kansakuntaa rotan lailla kalvavasta kysymyksestä: lähteekö Timo Soini ehdolle?

Samaa pähkäillään sinisten sisäpiirissä, joka on suunnilleen samankokoinen kuin koko puolueen jäsenkunta.

Soinin ilmoitusta kiihkeästi odottaneen Sampo Terhon hermo petti jo, ja sinisten puheenjohtaja ilmoittautui ehdolle Uudenmaan vaalipiiriin.

Tämä viittaa siihen, että smurffit aikovat panna kaikki munat samaan koppaan. Uudellemaalle keskitetään koko kärkikööri, jotta saadaan imuroitua jättivaalipiiristä joka ikinen koditon joutoääni.

Tällä taktiikalla saattaa hyvinkin päästä läpi pari sinistä. Soinin asettuminen ehdolle viimeistään varmistaisi lilliputtipuolueen sinnittelyn ainakin vielä yhdeksi vaalikaudeksi Arkadianmäelle.

Asenne Soinilla ainakin on kohdallaan. Kunnioittaessaan läsnäolollaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin rukousaamiaista Washingtonissa Suomen ulkoministeri arveli ilman muuta pääsevänsä läpi vaaleissa, jos ehdolle vaivaituisi.

”Järki sanoo ei, tunne kyllä”, Soini puntaroi ehdokkuuttaan.

Vaalitaktisesti Soinin ilman muuta kannattaa asettua ehdolle. Se päästäisi loikkaripuolueen pälkähästä – ainakin neljäksi vuodeksi.

Soini vetäisi vanavedessään eduskuntaan ehkä myös nykyisen sotaministerin Jussi Niinistön ja smurffien ryhmäpuheenjohtajan Simon Elon.

Sampo Terhoa tässä laskelmassa sen sijaan uhkaa varasija – mutta ei hätää: Soini voi ketterästi siirrähtää eduskuntavaalien jälkeen saman tien eurovaalien ehdokaslistoille ja tehdä näin tilaa varamiehelle.

Kalastelu kaksissa vaaleissa ei ole enää ennenkuulumatonta. Koko kansan Paavo Väyrynenhän on tehnyt saman tempun jo aikaisemmin. Päivystävät dosentit ovat äänekkäästi paheksuneet härskiä taktikointia mutta äänestäjät hiljaa hyväksyneet.

Soinin uskolliset ikiäänestäjät eivät piittaa, vaikka kestoidoli kalastelisi molemmissa vaaleissa.

Sinisten kannalta Soinin kaksoisehdokkuus olisi taivaan lahja. Soini voisi myös olla loppuratkaisuun tyytyväinen. Oma puolue olisi pelastettu sukupuutolta ja viisi vuotta Brysselin hillotolpalla mahdollistaisi leppoisan laskun viisaan lepoon.

Jos populistit etenevät eurovaaleissa, ei ole pois suljettu sekään mahdollisuus, että Soini vanhempana valtiomiehenä voisi kohota niissä porukoissa jonkinlaisen päällysmiehen asemaan.

Missä EU, siellä ratkaisu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jussi Halla-aho tietää, kuinka tärkeitä mielikuvat ovat politiikassa – Tampereen puoluekokouksessa PS onnistui vahvistamaan omaansa

Keskusta huippuluvuista rökäletappioon

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?