Vieraskolumnit

Helsingin ilmastoriisi

Helsingin pyrkimyksissä ei ole kyse ilmastoystävällisyydestä vaan ideologiasta.

Pääkaupungissamme kipataan tuhat kuorma-autollista saastaista lunta suoraan mereen joka päivä. Samaan aikaan kaupungin keskuskeittiöissä tehdään kuitenkin vielä enemmän hallaa ympäristölle eräällä toisella valkoisella mössöllä.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) hehkutti ensin kasvisruuan autuutta ja julisti samalla Helsingin siirtyvän tarjoamaan yhä ilmastoystävällisempää ruokaa.

Vapaavuori sai tuekseen kaupunginvaltuuston, joka päätti taannoin ryhtyä valmistelemaan kaupungin tarjoamien liha- ja maitotuotteiden määrän puolittamista, muka ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

 

Helsingin johdon julistuksesta syvästi liikuttuneena tutustuin itsekin kaupungin ruokalistoihin. Monenlaista herkkua tofu-kookoksesta quorn-täytteisiin vehnätortilloihin näytti olevan tarjolla.

Ulkomaisista tuontiruuista yksi vaikutti kuitenkin olevan ylitse muiden, nimittäin aterioiden lisukkeena ja usein osana pääruokaakin tarjottu riisi.

Riisin määrä Helsingin ruokalistoilla on itse asiassa niin silmiinpistävä, että tarvitaan varmasti melkeinpä toiset tuhat kuorma-autoa vastaamaan Helsingin keittiöiden riisintarpeeseen.

 

Me suomalaiset syömme riisiä keskimäärin 5,2 kiloa vuodessa, eli kulutamme vuoden aikana noin 29 miljoonaa kiloa tätä kaukomaiden herkkua.

Riisi elintarvikkeena on hyvin ongelmallinen. Sen ilmastokuormitus on suurempi kuin suurella osalla kotimaisista lihatuotteista, joiden kulutusta Helsinki nyt aikoo ”ilmastosyillä” suitsia.

Riisin kotimaisista korvikkeista ohra on lähes kahdeksan ja peruna noin kaksi kertaa vähemmän ilmastoa kuormittava kuin tuo paholaisen jyvä, jota mätetään nyt surutta helsinkiläislasten ja -vanhusten lautasille.

Mikäli kaikki Suomessa käytettävä riisi korvattaisiin ohralla tai perunalla, vähentäisimme vuosittaisia hiilidioksidipäästöjämme laskutavasta riippuen jopa 100–150 miljoonalla kilolla.

Sellaisella määrällä hiilidioksidia 180 000 suomalaista lentää edestakaisin Bangkokiin tai ajaa uudella henkilöautolla noin 700 kilometriä kukin. Tai sitten voisimme syödä 30 miljoonaa kiloa enemmän sianlihaa vuodessa.

 

Kyse ei ole pienestä asiasta, vaan valtavasta. Itse asiassa jos Helsingissä vaihdettaisiin kaikki tarjottu riisi ohraan tai perunaan, kaupunki voisi jo tällä kompensoida suuren osan käyttämänsä kivihiilen päästöistä. Vaan eipä kiinnosta!

Mieluummin huudetaan kotimaisen alkutuotannon vastaisia iskulauseita sekä julistetaan liha- ja maitotuotteiden turmiollisuutta samalla, kun Hanasaaren hiilivoimalan piipuista nouseva musta savu sulattaa Grönlannin jäätiköitä.

Siinä kelpaa sitten Vapaavuoren ja Sinnemäen hiljentyä kaupungintalon ruokalassa soijasuikale-stroganoffiensa ja riisikippojensa äärelle.

 

Tosiasiassa Helsingin kaupungin pyrkimyksissä ei ole kyse ilmastoystävällisyydestä vaan ideologiasta.

Meidät sekaravinnon syöjät on leimattu ilmaston vihollisiksi, vaikka suuri osa meistä kotimaista lihaa, riistaa ja poroa käyttävistä sekä riisin ohralla tai perunalla korvaavista kuormittaa ilmastoa vähemmän kuin erilaiset Helsingin kaupungintalon trendivegaanit.

Helpoin tapa vaikuttaa ruokavalinnoilla ilmastopäästöihin ja eläinten hyvinvointiin on suosia suomalaista, mutta tätä tosiasiaa Helsingin johto ei ilmeisesti ideologisista syistä tunnusta.

Mikäli Helsinki todella haluaisi tarjota ilmastoystävällistä ruokaa, se seuraisi edistyksellisiä maalaiskuntia ja tekisi välittömästi päätöksen kotimaiseen lähiruokaan siirtymisestä.

Mutta näin ei taida käydä. Sellaisessa päätöksessä kun saattaisi suomalainen talonpoikakin pärjätä.

Tekstiä on korjattu perunan ilmastokuormituksen osalta 25.2. klo 13.59.

Lue lisää

Lukijalta: On ongelma, että päästökaupan rahat eivät mene hiilinielujen omistajille – rahavirta pitää saada Suomeen ja metsänomistajille

Tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmonen kannustaa maaseudun ihmisiä toiveikkuuteen – Tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa, sillä yhä useampi nuori haaveilee elämästä maalla

Ilmastokompensoitu kuluttaminen on yhä kuluttamista – "En halua olla tökkimässä autoni töpseliä seinään jokaisella pysähdyksellä"

Haahkan poikastuotto romahti petopaineen takia – supikoirien ja minkkien metsästyksellä voi vähentää pesiviin naaraisiin kohdistuvaa saalistusta