Vieraskolumnit

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet pakkasella pitkään

Eurooppalaiset ovat nyt ilmiriidassa läntisen leirin ykkösmahdin, Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvaltain ja Venäjän keskinäissuhteiden näköalat ovat synkän sorttiset. Presidentti Trumpin halu hakea suhteille uutta starttia juuttui heinäkuun 2018 Helsingin huippukokouksen jälkimaininkeihin, eroaviin intresseihin erityisesti Venäjän lähialueilla, Euroopassa sekä Lähi-Idässä.

Eurooppa ja Suomi joutuvat miettimään omaa paikkaansa maailmassa, jossa kahdenkeskiset suhteet ja voimapolitiikka nousevat monenkeskisten sopimusjärjestelyjen ylitse.

Münchenin turvallisuuskonferenssi kaksi viikkoa sitten valaisi tilanteen hyvin. 

Yhdysvallat lähetti paikan päälle varapresidentti Pencen, Venäjä kokeneen ulkoministeri Lavrovin ja Saksa liittokansleri Merkelin.

Varapresidentti Pencen linjaukset eivät tavoittaneet Euroopasta otollista yleisöä. Puheen eurooppalaisia liittolaisia komenteleva linjaus tuotti hiljaisuuden, jonka rikkoivat vain paikalla olleen Ivanka Trumpin vaimeat aplodit.

Pencen linjaukset olivat paitsi selkeät, myös monen mielestä tylyt. Yhdysvallat vaatii nyt Euroopan maita katkomaan sopimuksista huolimatta suhteensa Iraniin.

"Jos seisotte meidän rinnalla Iranin eristämisessä, me olemme teidän tukenanne", julisti Yhdysvaltain kakkosmies. Moni Nato-maa ymmärsi Naton turvatakuiden olevan ehdollisia.

 

Yhdysvallat vastustaa yhä äänekkäämmin Itämeren alittavaa Nord Stream 2 -putkea. Saksalle maakaasu taas on tärkeätä, kun maa luopuu ydinvoimalla tuotetusta sähköstä ja ajaa vihdoin ja viimein kivihiiltä alas.

Eurooppalaiset ovat nyt ilmiriidassa läntisen leirin ykkösmahdin, Yhdysvaltain kanssa. Iran, venäläinen maakaasu ja saksalaisten autojen leimaaminen Yhdysvalloille turvallisuusuhaksi ovat tässä pelissä näkyvimmät panokset eroavien ilmastolinjausten lisäksi.

Presidentti Trumpin ilmoitus vetää amerikkalaiset joukot Syyriasta ja Afganistanista tuottaa sekin uudenlaisen jännitteen. Afganistanin nykyhallinnon sortuminen ja talibanien paluu valtaan voivat tuottaa jättimäisen uuden pakolaisaallon.

Samoin Syyriassa Turkin ja kurdien mahdollinen yhteenotto voi laukaista miljoonien ihmisten liikkeellelähdön. Siinäkin määränpää on herkästi Eurooppa, varsinkin jos Turkki rohkaisee läpikulkuun oman alueensa kautta.

Presidentti Trumpin uhkapeli Pohjois-Korean kanssa tuotti vesiperän. Odotettua sopimusta ydinaseriisunnasta ei syntynyt, joten jännitteet saattavat kasvaa myös Aasiassa. Ja joka tapauksessa Yhdysvaltain presidentti on yhä enemmän ahtaalla ja vailla ulkopoliittisia voittoja.

Euroopassa keskimatkan ydinohjuksia koskevan sopimuksen romuttuminen uhkaa aikaansaada uuden varustelukierteen. Jos keskimatkan ohjuksia aletaan sijoittaa Eurooppaan, heikkenee kaikkien eurooppalaisten turvallisuus.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet näyttävät nyt pysyttelevän pakkasella pidempään. Yhdysvallat pitää Venäjää maailmanpolitiikassa kovin pienenä tekijänä, Venäjä taas kokee olemassaolonsa ahdistetuksi ja käyttää kaikkea osaamistaan ja aggressiivisia keinoja tullakseen kuulluksi.

Suomelle jännitteinen Eurooppa on kovin epätoivottava kehitysvaihtoehto. Meillä onkin kaikki syyt tukea Saksan liittokanslerin eurooppalaisten yhteistyötä ja dialogia korostavaa linjaa.

Lue lisää

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan ilmastokeskustelun Kiina-kortilta on putoamassa pohja: "Jokaisen on tehtävä oma osuutensa päästöjen vähentämisessä, vastuuta ei voi sysätä muille"

Koronaa kaatamassa Kainuun maakuntalaulun hengessä

Kylmä syksy tulossa

Tytti Määttä puolustaa maaseudun arkea: "Jokaisella, joka täällä asuu, pitää olla ihan samalla tavalla mahdollisuudet pärjätä elämässä kuin muualle Suomeen syntyneellä"