Vieraskolumnit

Arvokasta hierontaa

Suomalaisessa kansanvallassa mietinnön sorvaa valiokunta, eivät sen oppineet asiantuntijat.

Perustuslakivaliokunnan sote-mietinnöt saattavat olla tämän eduskunnan arvokkaimmat saavutukset. Euroopassa liikkuu monenlaista demokratian häirikköä. Vaalien paineessa yksimieliseksi hierottu mietintö osoittaa Suomen poliittisen järjestelmän turvallista vakautta.

Nyt sote-vastuu on sosiaali- ja terveysvaliokunnalla. Krista Kiuru (sd.), Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ja Sari Sarkomaa (kok.) saavat jauhaa vuorokaudet ympäri. Ministerit Annika Saarikko (kesk.), Anu Vehviläinen (kesk.) kaitsijanaan Petteri Orpo (kok.) toimittavat myllyyn aineksia. Yksimielisyyteen ei pyritä. Moni ei usko edes mietinnön syntymiseen.

Perustuslakivaliokunnan onnistumisesta kiitellään erityisesti puheenjohtaja Annika Lapintietä (vas.) ja varapuheenjohtaja Tapani Tölliä (kesk.). Miten käy ensi vaalikaudella, kun molemmat ovat luopumassa eduskunnasta?

Suomalaisessa kansanvallassa mietinnön sorvaa valiokunta, eivät sen oppineet asiantuntijat. Nuijan varteen tarvitaan jämäkkä käsi pitämään innokkaat professorit roolissaan.

Poliitikolta vaatii erityistä kykyä ja kokemusta ymmärtää, milloin korkean asiantuntijan suusta tulee painavaa asiaa, milloin hyödytöntä rikkiviisasta juristeriaa, milloin lain kaapuun puettuja henkilökohtaisia mielipiteitä. Takavuosien Jacob Södermanin (sd.) arvovaltaa perustuslakivaliokunnan selkärankana on vaikea saavuttaa.

Nykyisin ihaillaan tai kauhistellaan asiantuntijaketjua Lavapuro-Ojanen-Scheinin. Vähintään yhtä vahvassa asemassa oli menneinä aikoina ketju Hidèn-Saraviita-Jyränki.

Perustuslakivaliokuntaa vetämään valitaan mielellään kokenut juristi. Valinnanvaraa vain on entistä vähemmän.

Erkki Pystynen (kok.) ei ollut juristi ollenkaan. Hänen kykyään johtaa perustuslakivaliokuntaa epäiltiin kovasti. Mutta niin vain Pystynen torjui populistisen oikeuskanslerin Kai Kortteen yrityksen romuttaa eduskunnan asemaa korkeimman vallan haltijana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eurovaalit: Kokoomus karsisi EU:sta maatalouden byrokratiaa

Työryhmä parantaisi rokotuskattavuutta – keinoina neuvoloiden lisäaukiolot ja tekstiviestit

Passipaikalla: Pako oikealta